Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering, maar hun gedrag loopt daarmee niet altijd in de pas. Zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

Hoger opgeleiden die het somberst zijn over het klimaat, zijn uitgerekend ook degenen die het langst douchen, het meest en verst vliegen en het vaakst de auto gebruiken. Dezelfde tendens is te zien bij de twintigers die zich – omdat ze nog lang op de deze planeet zullen rondstappen – begrijpelijk veel zorgen maken over de toenemende uitstoot van broeikasgassen.

„Duurzaam denken is nog niet duurzaam leven”, aldus onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. „Je merkt dat de zorgen over het klimaat de afgelopen jaren zijn toegenomen. Het is logisch dat de burger daarbij op maatregelen van de overheid of op bedrijven wacht, maar hij mag ook wel eens zelf in de spiegel kijken.”

Voor het eerst werd aan vervuiling – voedsel, de aanschaf van kleding en spullen, de wijze van vervoeren, wonen – een gewicht gehangen, naar ratio van de bijdrage aan de totale CO2-uitstoot. Zo kwamen de onderzoekers tot een CO2-voetafdruk van de Nederlander. In dit onderzoek werd het (al dan niet) duurzame gedrag van burgers bovendien gekoppeld aan hun politieke overtuiging.

De opvallendste uitkomsten doen zich voor op detailniveau. Zo scoort de D66-stemmer slecht in de categorie vervoer: die vliegt namelijk beduidend vaker dan gemiddeld. En de GL-stemmer spendeert jaarlijks exact evenveel uren in het vliegtuig als de aanhanger van FvD. De VVD-stemmer scoort veruit het slechtst. Een gunstige score wordt behaald door aanhangers van de PvdD, GL en CU.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Will Eisinga
5 jaren geleden

fossiele drammers fossiele gekkies en fossiele kerk.
betalen voor gas, stroom, betalen voor benzine diesel.
sinds 2012 heb ik 40 panelen, productie 10.000 kWh. geen gas.
gas wordt duurder, ik heb geen gas.
stroom wordt duurder, ik heb 10.000 kWh per jaar, 2400 euro opbrengst.
30 jaar lang opbrengst 72.000 euro.
ik verhuur ook een huis zonder gas.
opbrengst ook weer 72.000 euro.
met goedkope Zonnepanelen, goedkoop inductiekoken, goedkope warmtepomp
goedkoop elektrisch rijden eind dit jaar met VW ID NEO.
rijden op de zon. 6 km per kWh.

Frank engels
5 jaren geleden

Wil, waar haal jij je stroom voor de warmtepomp vandaan in de winter, niet van je zonne panelen. Maar gewoon van de gas of kolencentrale. Hoezo geen gas gebruik.

Ikke
5 jaren geleden

Zo’n Klimaatdrammer is ook die Vereniging MILIEUDEFENSIE.
Die blijkbaar niet kunnen overleven zonder het jaarlijkse gigantische bedrag van de POSTCODELOTERIJ !
En dan gewoon maar door zogenaamd actievoeren voor schonere lucht! Terwijl dat loterijtje van ene Poelman, baas van die loterij, wekelijks auwto’s
laat winnen. Kunnen al de VMD betogers/drammers wel al die pakken boter op het hoofd meesjouwen as zaterdag?