De Amsterdamse Hemwegcentrale moet volgend jaar al zijn deuren sluiten. Dat besluit de ministerraad morgen, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

De sluiting van de centrale is een van de maatregelen om te voldoen aan de doelen uit de Urgenda-zaak. Voor 2021 moet Nederland 25 procent CO2 bespaard hebben ten opzichte van onze uitstoot in 1990, bevestigde het gerechtshof vorig jaar.

Om aan de doelstellingen te voldoen, moet het kabinet nog voor 2021 9 miljoen ton extra CO2 besparen. Met het sluiten van de centrale zou zo’n 1,9 miljoen ton CO2 bespaard kunnen worden, becijferden experts eerder.

In 2017 deed Nuon zelf al een voorstel om de Hemwegcentrale in 2020 te sluiten. Het wilde daarvoor 55 miljoen euro; 10 tot 15 miljoen euro om de centrale zelf te ontmantelen en nog eens 40 miljoen voor een sociaal plan voor de werknemers. Daar was in Den Haag destijds al geld voor vrijgemaakt, maar dit kabinet draaide dat later terug.

Vorig jaar besloot minister Wiebes dat de centrale nog tot 2024 mocht blijven draaien. Het ligt in de lijn der verwachting dat Nuon nu een hoger bedrag zal vragen, omdat de termijn van sluiting veel korter is. In Nederland zijn op dit moment nog vijf kolencentrales draaiende. Uiterlijk in 2029 moeten die allemaal dicht of overstappen op duurzame energie, zo is de afspraak.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Will Eisinga
5 jaren geleden

er was 18 miljard in de begroting voor subsidie Zeewind.
Zeewind is nu subsidie vrij. 18 miljard over.
dit kan gebruikt worden voor sluiting alle kolencentrales en versneld uitbreiding Zeewind zonder subsidie
en ZeeWind boven de Wadden zonder subsidie.
goedkope Zeewind stroom, en sluiting alle kolencentrales betaald met 18 miljard euro.
de energietransitie betaald zichzelf en levert een hoop geld op.