Terwijl blanke feministen zich vandaag vooral druk maken om glazen plafonds, maakt Femmes For Freedom gewag van schending van de mensenrechten onder islamitische meisjes en vrouwen in Nederland.

Op Internationale Vrouwendag strijdt Femmes For Freedom (FFF) ervoor dat in Nederland geen operaties meer worden uitgevoerd om het maagdenvlies te corrigeren om religieuze redenen. In bepaalde culturen moet een vrouw niet alleen maagd zijn op haar huwelijksnacht, maar moet zij ook bloeden. In Nederland zijn een aantal klinieken waar het maagdenvlies hersteld kan worden waardoor zij weer ‘maagd’ lijkt voor haar toekomstige partner.

Hoewel volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) het aantal aanvragen per jaar afneemt, wordt er op internetfora nog druk gepraat over de ingreep. Het gaat vaak om meisjes en jonge vrouwen van islamitische afkomst omdat in die cultuur het heel belangrijk is dat de vrouw maagd is op haar huwelijksnacht. Bloedt zij niet dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de vrouw.

Het is daarom niet gek dat meisjes die hun maagdelijkheid al zijn verloren deze proberen te herstellen om hun eer te behouden. Een operatie om het maagdenvlies te herstellen is volgens Femmes For Freedom een ‘achterlijke praktijk die slechts de wensen dienst van het patriarchaat’. In een maatschappij waarbij de man het laatste woord heeft, kan het belang van dit maagdenvlies grote gevolgen hebben.

‘Voor een land dat de mond vol heeft van mensen- en vrouwenrechten, is dit onacceptabel’, aldus Shirin Musa, directeur van FFF. Zij ziet graag dat minister De Jonge van Volksgezondheid gaat onderzoeken of een verbod op dergelijke operaties mogelijk is. Recent zijn hier door de VVD en SP Kamervragen over gesteld. In België is al zo’n verbod van kracht. Ook zou voorlichting kunnen helpen voor de vrouwen.

P.S. Minister De Jonge nam vandaag de cartoon in ontvangst die bovenaan dit bericht staat afgebeeld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Beerends
5 jaren geleden

principieel heeft de FFF natuurlijk gelijk maar het is wel een gemakkelijk gelijk – verzet in de situatie van een jong islamitisch meisje die kan kiezen tussen het principe of verstoten te worden door haar hele familie . Neemt dan een veelal welgestelde vrije FFF vrouw haar in huis en zorgt er voor dat ze alsnog een aardige man kan ontmoeten ?