WikiLeaks heeft boos gereageerd op de gevangenname van Chelsea Manning. De voormalig klokkenluider is in de cel beland omdat ze weigert een getuigenis af te leggen tegen Julian Assange.

„Een klokkenluider, gemarteld vanwege het lekken van informatie, is door een geheime rechtbank opnieuw in de gevangenis gezet omdat ze weigert te getuigen tegen een journalist. Wat is de volgende stap in deze schandalige vervolging van Assange en WikiLeaks?”, vraagt WikiLeaks-redacteur Kristinn Hrafnsson zich af op Twitter.

Manning is vrijdag in hechtenis genomen wegens minachting van het hof. Een federale rechter in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia, besloot tot onmiddellijke opsluiting nadat Manning verklaard had dat ze niet wilde getuigen. Ze zei dat „geheime hoorzittingen gunstig zijn voor de overheid.” De detentiemaatregel, die maximaal 18 maanden kan duren, wordt waarschijnlijk juridisch aangevochten.

Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf vanwege het lekken van staatsgevaarlijke informatie. Van de belangrijkste aanklacht, hulp aan de vijand door het lekken van geheime informatie, werd ze vrijgesproken. Na zeven jaar kwam ze in mei 2017 vervroegd vrij door gratieverlening van voormalig president Obama.

De Amerikaanse justitie heeft een aanklacht voorbereid tegen Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks. Dat kwam in november vorig jaar naar buiten. De Australiër zit al meer dan zes jaar ondergedoken op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Hij vreest uitlevering aan de Verenigde Staten. Assange denkt dat de VS hem wil berechten voor het lekken van 250.000 geheime overheidsdocumenten.

WikiLeaks bracht geheime informatie naar buiten over de Amerikaanse War on Terror in Afghanistan en Irak. Daarnaast publiceerde het klokkenluidersplatform gestolen e-mails van de Democraten naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Deze e-mails zouden via Russische hackers in handen van WikiLeaks zijn gekomen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties