De politie in de Turkse stad Istanboel heeft traangas afgevuurd op een menigte van duizenden vrouwen. Zij hadden zich op Internationale Vrouwendag verzameld bij het Taksimplein.

Honderden agenten van de oproerpolitie blokkeerden de toegang tot de bekende winkelstraat İstiklal Caddesi. Zij gebruikten traangas en pepperspray om de menigte die deelnam aan de vrouwenmars uiteen te drijven. Veel vrouwen besloten vervolgens om zijstraten in te vluchten. Het is onduidelijk of er aanhoudingen zijn verricht of dat er gewonden zijn gevallen.

Sommige demonstranten droegen kleurrijke pruiken en maskers. Ze hadden spandoeken bij zich met opschriften als ‘Feministische opstand tegen mannelijk geweld en armoede’ en ‘Ik ben vrij geboren en zal vrij sterven’. Ook scandeerden de vrouwen slogans als ‘We zwijgen niet, zijn niet bang en gehoorzamen niet’.

„Het is de bittere waarheid: er is een systeem, er is een staat die bang voor ons is. Ik veroordeel dit”, zei een van de vrouwen aan persbureau AFP. Vrouwenactivisten beschuldigen de islamitische regering van dictator Erdogan al lange tijd niet genoeg te doen om geweld tegen vrouwen te stoppen. In 2018 werden 440 vrouwen vermoord die verband hielden met hun geslacht, tegen 210 in 2012.

„Zoals je weet is in Turkije het aantal geweldsincidenten tegen vrouwen erg groot. De overheid doet niets om het te stoppen. Dit is alles wat we kunnen doen: hierheen komen en spreken”, aldus een van de demonstranten op Istiklal Avenue. In de hoofdstad Ankara namen honderden mensen deel aan een kleinere Women’s Day bijeenkomst. Ze liepen fluitend, juichend en klappend door de straten en schreeuwden ‘we zullen niet stil zijn’.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties