Buurtbewoners willen café Kadoelen in oude staat laten herstellen

Buurtbewoners in Amsterdam Noord bundelen de krachten om een voormalig buurtcafé als ontmoetingsplek te behouden. De eigenaar was onlangs al illegaal met de sloop begonnen.

‘De horeca rukt op in Amsterdam Noord, maar hoe verder je van Eye af komt, des te schaarser zijn de cafés… en dan dreigt er ook nog één voorgoed te verdwijnen’, zo schrijven de initiatiefnemers. ‘Dit terwijl de omliggende wijken snel groeien, en daarmee ook de behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten. Laten we als buurtbewoners de krachten bundelen om deze bijzondere locatie als ontmoetingsplek te behouden: Teken de petitie!

Café Kadoelen aan de Landsmeerderdijk 195 is een authentiek, historisch pand met beschermd stadsgezicht in Amsterdam Noord. De horecafunctie bestaat hier al sinds 1631 en is daarmee het oudste café van Noord. ‘Horeca en andere sociale buurtvoorzieningen zijn zeer beperkt aanwezig in de omgeving van Kadoelen. Er wordt flink gebouwd en opgeleverd in de omgeving (de Bongerd, Klein Kadoelen, Klaprozenbuurt), de vraag naar een leuk buurtcafé als ontmoetingspunt groeit enorm!’

Na drie jaar leegstand hebben krakers begin februari hun intrek genomen in Kadoelen. Uit onderzoek was gebleken dat Bouw- en Woningtoezicht begin 2016 besloten heeft dat in het perceel geen horecavoorziening meer mag plaatsvinden omdat het dak op instorten zou staan. De toenmalige eigenaar werd gesommeerd het pand te verlaten. Projectontwikkelaar Ferry Prud’homme de Lodder heeft het pand vervolgens gekocht met het plan om na sloop er twee villa’s in de stijl van de jaren ’30 te bouwen.

Op aandrang van de gemeente verlieten de bewoners drie weken na de kraakactie vrijwillig het pand vanwege instortingsgevaar. Of de gemeente daarmee op de illegale slooppraktijken van de eigenaar doelde, is niet geheel duidelijk. Maar de krakers stonden die maandagochtend nog niet buiten met hun spulletjes, of een sloopploeg richtte een ravage aan. De gemeente kwam wederom tussenbeide en gelastte de eigenaar om de gaten in het dak en de kapot geslagen ruiten te dichten. Dat geschiedde twee weken later.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties