Leerlingen van diverse scholen in Vlaanderen moeten van de schoolleiding verplicht mee doen aan klimaatmarsen. Dat hebben onderwijsminister Crevits en betrokken schoolbesturen bepaald.

Om klimaatspijbelen tegen te gaan worden jonge scholieren op Vlaamse scholen verplicht gesteld deel te nemen aan de wekelijkse klimaatmarsen op vrijdag, of je het met de doelstelling van het protest nu eens bent of niet. Afwijkende meningen over klimaatverandering zijn bij deze jongeren uit den boze. Het zijn bijkans Noord-Koreaanse toestanden waar de Belgen hun kroost mee opzadelen, politieke indoctrinatie pur sang.

De woordvoerder van onderwijsminister Crevits zegt in dagblad De Standaard dat het ministerie veel vragen kreeg over het klimaatspijbelen. „De minister heeft verduidelijkt dat een manifestatie of mars toegestaan is als buitenschoolse activiteit. Al mag het geen politieke manifestatie worden. Wij volgen gewoon de regels.” Onder meer twee scholen in de gemeente Beveren organiseren vrijdag een verplichte klimaatmars.

In Schooldirect, de nieuwsbrief van het ministerie van Onderwijs aan alle Vlaamse schooldirecties, maakte onderwijsminister Crevits de regels nog eens duidelijk: ‘Deelname aan de manifestatie is een extra muros-activiteit, gekoppeld aan het pedagogische project, de onderwijsdoelen en het leerprogramma’, staat er. „Die regels zijn niet nieuw”, benadrukt haar woordvoerder, „maar de scholen hadden heel wat vragen, vandaar dat we ze opnieuw hebben rondgestuurd.”

Niet alle ouders zijn daar gelukkig mee. „Deze marsen zijn politiek geïnstrueerd en de scholen gaan daarin mee”, luidt de kritiek. „Jongeren worden kritische burgers op schoolbanken en door educatieve uitstappen. Niet door hen te dwingen een bepaalde mening te uiten. Als jongeren zouden spijbelen door net niet deel te nemen aan betogingen, is dat de wereld op zijn kop”, aldus N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois valt zijn voorzitter bij en heeft ook kritiek op de houding van zijn minister van Onderwijs. Bourgeois zegt op Twitter: ‘Scholen die hun leerlingen verplichten deel te nemen aan een klimaatbetoging waarin men – ten onrechte – beweert dat de politiek niets doet voor het klimaat, nemen per definitie deel aan een politieke actie.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Beerends
5 jaren geleden

het is gewoon een les maatschappijleer – wat is daar nou tegen ?

Bart Snelders
5 jaren geleden

Les maatschappijleer…? Je wordt als kind gedwongen deel te nemen aan een demonstratie waar je zelf inhoudelijk niets over te zeggen hebt. In een democratische samenleving kunnen we het daar toch niet mee eens zijn. Of bent u soms communist?

NN15
5 jaren geleden

typisch geval van Neederlanders die de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt

wat een triest niveau hier opdeze ranzige site

groeten vanuit Brussel