Beach bum betekent letterlijk vertaald zonaanbidder. In de gelijknamige film speelt Matthew McConaughey de hash rokende dichter Moondog. Hij is inderdaad de ‘beach bum’ van de filmtitel. De film toont de wilde avonturen van Moondog en zijn maten die zich ongeremd overgeven aan drank, drugs en seks in Miami, Florida. Moondog, de ultieme hedonist en vrije geest, lijkt weg gelopen uit een jaren ’70 drugsfilm.

Regisseur Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers) heeft voor zijn zesde speelfilm nauwelijks een plot bedacht. In wezen is het een aaneenschakeling van episodes uit het wilde leven van de excentrieke Moondog die er als een chique zwerver uitziet. Ooit was hij een gevierd dichter en tikt er nog steeds lustig op los, zonder een keer iets af te krijgen. Gelukkig is hij met een rijke vrouw getrouwd. Een onverwachte dood lijkt Moondog niet aan te grijpen, of toch wel?

The Beach Bum is de luchtigste en minst provocerende film van schandaalregisseur Korine. Als komedie is het wild, hilarisch en bijna stiekem droefgeestig. Moondog verkeert door zijn drugsgebruik permanent in hogere sferen, alsof hij zich op een andere planeet bevindt. McConaughey kwam vele kilo’s aan om een personage te spelen dat zich niet bekommert om een gezond lijf. Moondog heeft meestal zijn zonnebril op waardoor we zijn ogen niet kunnen zien. Maar zijn karakteristieke stem doet wonderen en zijn kakelende lach blijft nog lang na galmen.

De film mag dan acteurs als Zac Efron, Jonah Hill, Martin Lawrence en muzikant Snoop Dogg herbergen, het is McConaughey die de kar trekt. De acteur lijkt hier de rol van zijn leven te spelen. Hij haalt alles uit de kast om van Moondog juist geen onuitstaanbare karikatuur te maken. De overige acteurs spelen voornamelijk typetjes. De enige uitzondering is Isla Fisher in haar warme vertolking als de echtgenote van Moondog.

Eerder dit jaar was de uitzinnige maritieme thriller Serenity te zien. Hierin speelt McConaughey ook een soort beach bum. Zijn rol als verlopen zonaanbidder en scheepskapitein voor pleziervaartjes heeft raakpunten met Moondog. De onverwachte droefgeestigheid van zijn personage is hier tevens memorabel. Als acteur maakt hij films beter dan ze verdienen. Fijne bonus van deze rollen is dat McConaughey een intrigerend nieuwe filmgenre lijkt te creëren met zijn afgeleefde zonaanbidders.

Ulrik van Tongeren

The Beach Bum (The Seachers, 2019), vanaf 28 maart in de bioscoop.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties