De ultranationalistische ideeën van Thierry Baudet zijn gevaarlijk en roepen terecht bezorgdheid op. Maar worden die ideeën ook omarmd door zijn kiezers?

     door Hans Beerends

Er is een klimaatprobleem en iedereen weet dat, inclusief politicus Thierry Baudet (FvD). Alleen al het feit dat hij China en India verwijt niets aan dit probleem te doen, geeft aan dat hij het probleem erkent. Ondanks die erkenning vindt Baudet dat Nederland niets moet doen omdat alle inspanningen slechts zullen leiden tot een klimaatverbetering van 0.00000004 procent. Op zich zal dat wel waar zijn maar dat geldt voor alles.

Bij de massale anti-kernwapen demonstraties begin jaren ’80 hoorde je hetzelfde geluid. Die paar kernwapens weg uit Nederland maakt de wereld slechts 0.000000 procent veiliger. Nog een eenvoudiger voorbeeld: Ook als iemand op slinkse wijze geen cent belasting betaalt, kan hij dat rechtvaardigen door te stellen dat zijn belastingafdracht slechts 0.0000000 etc. bedraagt op de nationale begroting. Het is typisch Free Rider gedrag – je rekent erop dat anderen het probleem wel gaan oplossen en zelf piep je er lekker tussen uit.

Wilders (PVV), die toch niet bij Baudet kon achterblijven, kwam ook met een mooie berekening. Met overslaande stem liet hij de Tweede Kamer weten dat China per week meer CO2 uitstoot dan Nederland in een heel jaar. Het cijfer zal wel kloppen maar wat een klinkklare onzin om de uitstoot van een land met 1½ miljard inwoners te vergelijken met de uitstoot van 17 miljoen inwoners in Nederland.

   Overwinningsspeech

Van rechts tot links is Nederland geschrokken. Niet alleen door de vele mensen die op de nieuwe populistische partij FvD gestemd hebben, maar vooral door de inhoud van Baudet’s overwinningsspeech. Daarin keert hij zich tegen wat hij noemt het omvolken van Nederland door het toelaten van vluchtelingen en keek hij vol nostalgie terug naar de 19e eeuw toen mensen nog opkeken en luisterden naar mensen zoals hij.

Zijn ultranationalistische ideeën zijn gevaarlijk en roepen terecht bezorgdheid op. Maar worden die ideeën ook omarmd door zijn kiezers? Ik denk het niet. Zijn stemmers kozen iemand die belooft hen te vrijwaren van klimaatkosten en van te veel vluchtelingen, meer niet. Het verhaal over terugkeer naar glorieuze blanke tijden wordt slechts gekoesterd door een kleine groep naïeve en rancuneuze corpsballen en enkele Leidse hoogleraren.

De stemmers op Forum mogen dan wel rechts zijn, ze zijn niet gek. Een vluchtige blik in het meest eenvoudige geschiedenisboek laat al zien dat die 19e eeuw dan wel glorieus was voor een kleine groep regenten, voor gewone mensen was het een eeuw van armoede en onderdrukking.

   Stem tegen links

Naast kiezen tegen klimaatkosten en tegen teveel vluchtelingen is er nog een reden waarom zoveel mensen voor Forum kozen – het is een stem tegen links. En wat heeft links, van liberaal links tot socialistisch links, hen dan misdaan? Dat brede links heeft hen dagelijks via krant, radio en tv duidelijk gemaakt dat ze eigenlijk niet deugen want ze vliegen teveel, eten te veel vlees, consumeren teveel, ergeren zich teveel en zeuren teveel. Kortom, ze doen alles wat verkeerd is.

En inderdaad, ik heb mezelf daar ook wel eens op betrapt. Links heeft niet zomaar een mening, zij brengt die als een moreel hoogstaande visie die ver uitstijgt boven de platte economische belangen van de tegenstander. Als een groep mensen alsmaar hoort dat hun daden en gedachten gezien worden als immoreel en onfatsoenlijk, dan kiezen ze vroeg of laat voor iemand die hen van dat gevoel kan bevrijden.

En dat doet Baudet, beter nog dan Wilders. Door hen neer te zetten als erfgenamen van die grootse Nederlandse geschiedenis geeft hij hen de eer en de waardering terug die hen door de ‘linkse goeddoeners’ werd onthouden. Het heeft dan ook geen zin Forum-stemmers te overladen met allerhande politieke beschuldigingen, dat werkt zelfs averechts. Elk ongenuanceerd verwijt wordt ervaren als een bevestiging dat de elite, wie dat dan ook moge zijn, zich tegen hen keert.

Dat wil niet zeggen dat je geen kritiek kan uiten op de inhoud van het Forum-programma, maar hou het daar dan ook bij. Luister en praat over het klimaatprobleem en over wie de kosten moet dragen, en praat over immigratie en over de wijze waarop problemen opgelost zouden kunnen worden. Laat die Baudet en zijn corps vriendjes maar zwatelen, maar praat met iedereen die zich bezorgd maakt over klimaatkosten, invloed van de islam, immigratieproblemen en de macht van de EU…

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nn
5 jaren geleden

Verliefd op zichzelf… Terry Beau-Lait
Opinie, gepost door: Hector Cornelius op 31/03/2019 03:01:07 op Indymedia.nl

Het groteske politieke circus van Terry Beau-Lait is compleet in scène gezet met als enig doel: de supernarcist Beau-Lait in de aandacht katapulteren.

De Nederlander Terry Beau-Lait heeft een groot probleem: hij heeft een pathologische behoefte aan aandacht. Hij wil altijd en overal in het middelpunt van de belangstelling staan. En Beau-Lait wil mordicus beroemd worden, niet alleen in Nederland, maar in heel Europa en zelfs erbuiten.
Maar hoe hark je zo veel aandacht bijeen? Terry is geen groot kunstenaar, geen geniale wetenschapper of theatermaker, geen fascinerende cineast of spektakeladvocaat… Hij is hooguit een doordeweekse auteur en een modale redenaar, maar die vind je in Nederland bij bosjes. Dan rest maar één mogelijkheid: de politiek.

Politici krijgen ontzettend veel aandacht, de toppers komen bijna elke dag in het nieuws. Zeker als ze ongeremd tegen heilige huisjes schoppen. Hoe harder, hoe beter… Kijk maar naar de opgang van Pim Fortuyn en Geert Wilders… Telkens Wilders wild om zich heen schopte, won hij er massa’s kiezers bij. En Trump dan, die in 2015 zijn agressieve kandidaatscampagne begon… Liegend en scheldend. Hoe onschofter Trump was, hoe populairder hij werd. Zelfs een schreeuwlelijk als Hitler won ooit met glans de verkiezingen. En het populisme zit mondiaal in de lift. Volksverlakkers kapen met gemak de democratie. In tal van landen verwerven platvloerse populisten de macht: Bolsonaro in Brazilië, Duterte in de Filipijnen, Orbán in Hongarije…

Daarom bedacht supernarcist Terry Beau-Lait een lepe strategie om aandacht te krijgen: de politiek ingaan met een puur populistisch project, de beïnvloedbare massa op sleeptouw nemen, door lage driften aan te spreken – racisme, egoïsme… – en gretig in te spelen op kleinmenselijke bekrompenheid, frustratie, bitterheid…
Tekeergaan – met een misleidende mix van brutaliteit en charme – tegen alles wat de kleinburgerlijke ikzucht verstoort: migranten met een donkere huid, moslims, Europese inmenging, regerende partijen, belastingen, klimaatplannen, mensenrechten, solidariteit, andersdenkenden, feministen, vegetariërs, moderne architectuur, gesubsidieerde cultuurhuizen…
Maar ook fulmineren tegen universiteiten, tegen een niet nader omschreven elite en tegen gedegen persorganen, gewetensvolle journalisten uitscheldend voor vijanden van het volk, het ridicule ‘fake news’-riedeltje van Trump pagegaaiend.
En dat alles zonder enige gêne of gewetensnood. Het kan Terry echt geen barst schelen wie hij belastert en bespuugt… Voor de narcist is het enige wat telt: aandacht. In de kijker staan. Voortdurend op televisie komen, kranten en magazines halen, over de tong gaan, op de sociale media circuleren… En alle middelen zijn goed voor de poseur: een naaktfoto aan het zwembad, een piano in het kabinet, dansen als een gek tijdens een interview, een aanstellerige overwinningsspeech met moeilijke woorden en prietpraat… Alles is goed om goedgelovige kiezers te imponeren en te misleiden.

Maar ook journalisten trappen collectief in de val. Elk belachelijk fait divers wordt opgeblazen tot een heus nieuwsfeit en dat is net Terry’s bedoeling. Alles is in scène gezet. Het gaat in wezen om een uitgekiende nepvertoning van een narcist die zichzelf verafgoodt. Dat het groteske Circus Beau-Lait kwalijke gevolgen heeft voor de politieke besluitvorming en zelfs voor het democratische systeem zal Terry worst wezen. Het enige wat telt, is zijn persoontje. Hij alleen is belangrijk. Al de rest kan stikken.
By the way… Extreem narcisme, totale onverantwoordelijkheid en arglistig manipulatief gedrag behoren tot de meest kenmerkende eigenschappen van een psychopaat. Good luck, Holland.