Can Dundar

Erdogan ontkent een samenwerkingsrelatie te hebben gehad met IS. Feiten, praktijken, getuigenverklaringen en bewijsmateriaal tonen echter het tegendeel aan.

     door Pro Spartacus

In deze samenwerkingsrelatie hielp Turkije de IS (Islamitische Staat) door levering van zware conventionele wapens, chemisch massavernietigingsgas, veelzijdige logistieke steun, militaire training, medische verzorging van gewonde IS-terroristen en andere diensten en faciliteiten.

In ruil vervoerden de jihadisten van IS onafgebroken aardolie naar Turkije die gestolen was in Syrië. Daarnaast bestreed IS de Koerdische gewapende volksverdedigingseenheden (YPG en YPJ) en de bondgenoten van de Koerden, verenigd in de SDK (Syrische Democratische Krachten) om die terug te dringen en uit te schakelen. Dat was een gezamenlijk doel van Turkije en IS.

Verder klaarde IS in opdracht van Turkije allerlei smerige ‘klussen’ zoals het organiseren en uitvoeren van bomaanslagen tegen linkse Koerden en Turken in Turkije waarbij grote aantallen dodelijke slachtoffers vielen.

   Almagrebi

Een van de kopstukken van IS was Aboemansoer Almagrebi. Hij verklaarde naast ambassadeur van IS in Turkije, tevens manager van de relaties tussen IS en de MIT (een Turkse geheime dienst onder directe controle van Erdogan) te zijn geweest.

Meral Danis Bestas van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) en lid van het Turks parlement in Ankara stelde daar de nodige vragen over aan de minister van Binnenlandse Zaken. Nog steeds heeft zij hierop geen antwoorden gekregen. Dit terwijl zij ondertussen alleen al door het stellen van die vragen het risico loopt om valselijk ‘beschuldigd’ te worden van lidmaatschap bij de PKK [1] en vastgezet te worden.

Dat zou niet voor het eerst zijn want niet lang geleden werd zij ook al eens om soortgelijke redenen gevangen gezet. Dit terwijl zij parlementslid is, maar dat biedt haar geen bescherming tegen het huidige Erdogan-bewind dat zich onder andere laat kenmerken door ongekende willekeur.

   Can Dundar

Journalist Can Dundar vergaarde enkele jaren geleden bewijsmateriaal van een flinke lading wapens onder begeleiding van MIT-agenten op weg naar Syrië, bestemd voor IS. Nadat Dundar dat bewijsmateriaal publiceerde werd hij op demagogische wijze en dus onterecht van spionage beschuldigd, gearresteerd, gevangen gezet, psychisch mishandeld en ernstig bedreigd.

Op een dag werd hij ook beschoten en ontsnapte hij ternauwernood aan de dood en moest noodgedwongen Turkije ontvluchten. Vandaag de dag verblijft hij als vluchteling in Duitsland. Hij bezocht debatcentrum De Balie in Amsterdam, onbeveiligd tegen een mogelijke aanslag georganiseerd door een Turkse extreemrechtse organisatie of door een van de Turkse geheime diensten die ongetwijfeld ook in Nederland direct of indirect actief zijn.

Vergeet Can Dundar niet en onthoudt de naam en de persoon van het Koerdische parlementslid die nog steeds op beantwoording wacht van haar vragen: Meral Danis Bestas van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) die als één van de weinige partijen in Turkije op ondubbelzinnige wijze ook voor de rechten van de Koerden opkomt.

voetnoot:
1. PKK is de afkorting van Partiya Karkeren Kurdistane en staat voor Arbeiderspartij van Koerdistan. De PKK vormt de grootste en toonaangevende kracht binnen de Koerdische vrijheidsbeweging. De reden van het ontstaan en bestaan van de PKK is tweeledig. Ten eerste de bezetting van Koerdistan. Ten tweede de barbaarse onderdrukking en uitbuiting van de Koerdische natie en het Koerdische volk door onder andere de Turkse staat. De PKK is een ‘terroristische organisatie’ in de visie van volksvijanden, en meer in het algemeen de vijanden der mensheid zoals de Turkse machthebbers. Maar dezelfde PKK is onmiskenbaar een ‘bevrijdingsbeweging’ in de beleving van meerdere miljoenen mensen in Koerdistan en vele miljoenen mensen in de wereld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Da
5 jaren geleden

“Democracy is like a train: when you reach your destination, you get off” – Recep Tayyip Erdogan

Ramazan
5 jaren geleden

wat een goedkope artikel.
goedkoop in de zin van eenzijdigheid.
-Grote bedrijven (zoals oa Shell, ) heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in dat gebied, in de zin van meer werk voor plaatselijke volk in ruil voor olie…goud…

-Verwijzing tussen samenwerking tussen Turkije en IS is nooit rechtsmatig bewezen..

– PKK is inderdaad (vanuit regel rechte vertaling) een arbeiderspartij. Let wel op dat u dit niet vergelijkt met de Partij van de Arbeid activiteiten. het verschil zit het in de benadering, PvdA blijft democratisch, werk hard voor de Nederlandse samenleving, gekozen door de bevolking, waarin het verschil is met PKK, die vanuit terroristische ideaal beeld handelen, niet gekozen is door het volk en het belangrijkste met de supermachten samenwerkt om tegen de huidige gevestigde orde.

-Koerden leefden ook 500 jaar geleden in turkije onder vrede, en nu ook. De PKK is hier geen oplossing voor (terroristische motieven, of concreet, wat hebben ze bereikt afgelopen jaren?)

afsluitend, goedkope artikel , lezen niet waard.