Can Dundar

Erdogan ontkent een samenwerkingsrelatie te hebben gehad met IS. Feiten, praktijken, getuigenverklaringen en bewijsmateriaal tonen echter het tegendeel aan.

     door Pro Spartacus

In deze samenwerkingsrelatie hielp Turkije de IS (Islamitische Staat) door levering van zware conventionele wapens, chemisch massavernietigingsgas, veelzijdige logistieke steun, militaire training, medische verzorging van gewonde IS-terroristen en andere diensten en faciliteiten.

In ruil vervoerden de jihadisten van IS onafgebroken aardolie naar Turkije die gestolen was in Syrië. Daarnaast bestreed IS de Koerdische gewapende volksverdedigingseenheden (YPG en YPJ) en de bondgenoten van de Koerden, verenigd in de SDK (Syrische Democratische Krachten) om die terug te dringen en uit te schakelen. Dat was een gezamenlijk doel van Turkije en IS.

Verder klaarde IS in opdracht van Turkije allerlei smerige ‘klussen’ zoals het organiseren en uitvoeren van bomaanslagen tegen linkse Koerden en Turken in Turkije waarbij grote aantallen dodelijke slachtoffers vielen.

   Almagrebi

Een van de kopstukken van IS was Aboemansoer Almagrebi. Hij verklaarde naast ambassadeur van IS in Turkije, tevens manager van de relaties tussen IS en de MIT (een Turkse geheime dienst onder directe controle van Erdogan) te zijn geweest.

Meral Danis Bestas van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) en lid van het Turks parlement in Ankara stelde daar de nodige vragen over aan de minister van Binnenlandse Zaken. Nog steeds heeft zij hierop geen antwoorden gekregen. Dit terwijl zij ondertussen alleen al door het stellen van die vragen het risico loopt om valselijk ‘beschuldigd’ te worden van lidmaatschap bij de PKK [1] en vastgezet te worden.

Dat zou niet voor het eerst zijn want niet lang geleden werd zij ook al eens om soortgelijke redenen gevangen gezet. Dit terwijl zij parlementslid is, maar dat biedt haar geen bescherming tegen het huidige Erdogan-bewind dat zich onder andere laat kenmerken door ongekende willekeur.

   Can Dundar

Journalist Can Dundar vergaarde enkele jaren geleden bewijsmateriaal van een flinke lading wapens onder begeleiding van MIT-agenten op weg naar Syrië, bestemd voor IS. Nadat Dundar dat bewijsmateriaal publiceerde werd hij op demagogische wijze en dus onterecht van spionage beschuldigd, gearresteerd, gevangen gezet, psychisch mishandeld en ernstig bedreigd.

Op een dag werd hij ook beschoten en ontsnapte hij ternauwernood aan de dood en moest noodgedwongen Turkije ontvluchten. Vandaag de dag verblijft hij als vluchteling in Duitsland. Hij bezocht debatcentrum De Balie in Amsterdam, onbeveiligd tegen een mogelijke aanslag georganiseerd door een Turkse extreemrechtse organisatie of door een van de Turkse geheime diensten die ongetwijfeld ook in Nederland direct of indirect actief zijn.

Vergeet Can Dundar niet en onthoudt de naam en de persoon van het Koerdische parlementslid die nog steeds op beantwoording wacht van haar vragen: Meral Danis Bestas van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP) die als één van de weinige partijen in Turkije op ondubbelzinnige wijze ook voor de rechten van de Koerden opkomt.

voetnoot:
1. PKK is de afkorting van Partiya Karkeren Kurdistane en staat voor Arbeiderspartij van Koerdistan. De PKK vormt de grootste en toonaangevende kracht binnen de Koerdische vrijheidsbeweging. De reden van het ontstaan en bestaan van de PKK is tweeledig. Ten eerste de bezetting van Koerdistan. Ten tweede de barbaarse onderdrukking en uitbuiting van de Koerdische natie en het Koerdische volk door onder andere de Turkse staat. De PKK is een ‘terroristische organisatie’ in de visie van volksvijanden, en meer in het algemeen de vijanden der mensheid zoals de Turkse machthebbers. Maar dezelfde PKK is onmiskenbaar een ‘bevrijdingsbeweging’ in de beleving van meerdere miljoenen mensen in Koerdistan en vele miljoenen mensen in de wereld.

Door ravage

3 gedachte over “De relatie tussen Turkije en de IS”
 1. wat een goedkope artikel.
  goedkoop in de zin van eenzijdigheid.
  -Grote bedrijven (zoals oa Shell, ) heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in dat gebied, in de zin van meer werk voor plaatselijke volk in ruil voor olie…goud…

  -Verwijzing tussen samenwerking tussen Turkije en IS is nooit rechtsmatig bewezen..

  – PKK is inderdaad (vanuit regel rechte vertaling) een arbeiderspartij. Let wel op dat u dit niet vergelijkt met de Partij van de Arbeid activiteiten. het verschil zit het in de benadering, PvdA blijft democratisch, werk hard voor de Nederlandse samenleving, gekozen door de bevolking, waarin het verschil is met PKK, die vanuit terroristische ideaal beeld handelen, niet gekozen is door het volk en het belangrijkste met de supermachten samenwerkt om tegen de huidige gevestigde orde.

  -Koerden leefden ook 500 jaar geleden in turkije onder vrede, en nu ook. De PKK is hier geen oplossing voor (terroristische motieven, of concreet, wat hebben ze bereikt afgelopen jaren?)

  afsluitend, goedkope artikel , lezen niet waard.

 2. De opmerkingen van Ramazan dienen wel gelezen te worden om te zien hoe
  lelijk het gezicht is van leugens, huichelarij en volksverlakkerij. Dan
  volgt nu de reactie van Abdullah op de opmerkingen van Ramazan:

  Wat een leugenaar, dommerik en onwetende moet je zijn om te beweren dat de
  Koerden 500 jaar geleden in vrede leefden in Turkije… 500 jaar geleden
  bestond Turkije helemaal nog niet. Turkije is pas in 1923 opgericht en
  bestaat nog niet eens 100 jaar. En iedereen weet dat de Turkse staat onder
  Ataturk en de latere Turkse dictators tot op de dag van vandaag de ene
  (massa)moord na de andere heeft gepleegd op de Koerden. En ook op de
  alevieten en de christenen (waaronder de Armeense genocide die
  georganiseerd werd door Turkse kaders die niet veel later het huidige
  Turkije zouden oprichten.

  Als er een grote terrorist in Turkije is, dan is dat de Turkse staat zelf!
  En is dat het fascistoïde regime van dictator Erdogan. Dezelfde Erdogan
  die zelf verschillende keren te kennen gaf een grote voorbeeld te hebben
  aan niemand minder dan Adolf Hitler! En dan zou je moeten weten wat voor
  vlees je in de kuipen hebt als het om Erdogan gaat.

  Keer je af van de propagandistische leugens en richt je op de concrete
  praktijk van het Erdogan-regime, zou ik je willen aanraden. Verdiep je
  beter in de geschiedenis. Denk zelf en sta niemand toe om voor jou of
  namens jou te denken. Zoals alle voorgaande Turkse regimes probeert ook het
  huidige Erdogan-regime mensen om te vormen tot schapen. Weiger om een
  schaap te worden..! Houd de menselijke waardigheid helemaal bovenaan in het
  vaandel..!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*