Een broer en twee zussen die zich in een benauwende relatie bevinden zou een beklemmend psychodrama moeten opleveren. Dat valt uiteindelijk mee. Regisseuse Mijke de Jong heeft genoeg zwarte humor in de sterke dialogen van God Only Knows gestopt. De film komt als een verademing na de somberheid van haar vorige film Layla M, het drama over een moslimmeisje.

Thomas (Marcel Musters) is bepaald geen zonnetje in huis. De 57-jarige man is wanhopig, want zwaar overspannen, psychotisch en paranoïde. Dag en nacht zit hij over zijn laptop gebogen en ervaart de chaos en de aanstaande ondergang van de wereld. Zussen Doris (Elsie de Brauw) en Hannah (Monic Hendrickx) proberen hem er met alle macht doorheen te slepen.

Doris, die vluchtelingen helpt, is de moederkloek die met tassen fruit en groenten Thomas gezond probeert te maken. De robuuste Hannah, fotografe die een riant grachtenpand bewoont, wil haar broer niet langer pamperen. De zussen ruziën erop los en maken er een wedstrijd van wie de beste zuster van Thomas is. De arme man bevindt zich er tussenin en komt soms tot een uitbarsting als het geruzie hem teveel wordt.

God Only Knows speelt zich hoofdzakelijk af in de woning van Thomas. Er zijn ook enkele uitstapjes naar het vluchtelingenwerk van Doris en de portretfotografie van Hannah. En laten we de wanhopige sprong van Thomas in de gracht niet vergeten. De handeling speelt zich af rond en tijdens Pasen, maar het is geen religieuze film. De betekenis van de beelden van een webcam die in New York, Jeruzalem, Tokyo en Mekka staat, is nogal cryptisch.

Dit is schijnbaar een simpele film en lijkt spontaan geïmproviseerd, maar er is wel degelijk uitgegaan van een geschreven scenario. Het script is volgens de regisseuse niet gebaseerd op ware feiten. Bovendien zit er maatschappijkritiek in verwerkt over de afbrokkelende verzorgingsstaat. Is wat we in de film te zien krijgen de toekomst van de zorg?

Wat vooral beklijft is het sterke acteerwerk van Musters, De Brauw en Hendrickx. Ze werkten al eerder samen met De Jong. Musters als Thomas is ijzersterk. Onder al zijn gejank gaat een griezelige manipulator schuil. Het geruzie tussen de broer en zijn twee zussen is hoogst vermakelijk. Vooral de messcherpe steken onder water tussen Doris en Hannah treffen doel.

Ulrik van Tongeren

God Only Knows (Cinemien, 2018), nu in het filmtheater.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties