Met tromgeroffel hebben actievoerders bij Airbus in Leiden hun ongenoegen geuit over de levering van wapentuig, onder meer aan het oorlogszuchtige Jemen.

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht en Stop the War on Migrants! demonstreerden woensdag bij het hoofdkantoor van Airbus Space & Defence in Leiden. De actievoerders posteerden zich rond het middaguur met trommels en spandoeken bij de entree van Airbus aan de Mendelweg voor een onaangekondigde lawaaidemonstratie.

Hiermee protesteerden zij tegen de wapenhandel van het bedrijf met Jemen en de rol van Airbus bij de zogenaamde ‘vluchtelingencrisis’. Airbus, met vooral vestigingen in Frankrijk en Duitsland, is één van de grootste wapenbedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland vanwege belastingtechnische redenen.

‘Airbus verkoopt zijn wapens ook aan landen in oorlog, landen met interne gewapende conflicten, autoritaire regimes en mensenrechtenschenders. Het bedrijf is daarnaast betrokken bij de productie van kernwapens’, stellen de actiegroepen. Met dit soort leveringen van wapentuig is het bedrijf direct betrokken bij de vluchtelingenstroom.

Airbus is ook een belangrijke speler op de Europese grensbewakingsmarkt. Het bedrijf speelt volgens de actievoerders ‘een leidende rol in de effectieve lobby van de wapenindustrie voor een migratiebeleid gebaseerd op het steeds verder opvoeren en militariseren van grensbewaking.’ Hierdoor zouden migranten gedwongen worden om steeds gevaarlijkere routes te nemen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties