School’s Out

Echt ‘lieve’ films zijn op een filmfestival als Imagine met grote moeite te vinden. Genrefilms als horror en science fiction bevatten nou eenmaal geweld. Er is ook nog zoiets als psychologisch geweld, en dat wil nog wel eens harder aankomen dan fysiek geweld. School’s Out (L’heure de la sortie) van de Franse regisseur Sébastien Marnier excelleert daarin.

Een leraar op een Franse middelbare eliteschool, waar het verhaal zich afspeelt, staat voor de klas, doet zijn zegje, loopt naar het raam en springt er uit. Het hoe en waarom wordt nooit uitgelegd. De vervangende docent Pierre (Laurent Lafitte) wordt niet bepaald met open armen ontvangen door de leerlingen. De leraar voelt dat er iets sinister aan de gang is. Vooral de zes leerlingen (twee meisjes en vier jongens) die een mysterieus verbond vormen, baren Pierre zorgen.

Hij volgt het groepje en ervaart dat ze zich bezighouden met vreemde, soms gevaarlijke rituelen. Pierre vindt bovendien een apocalyptische video met beelden van onze ernstig vervuilde planeet gemaakt door de kinderen. De leerlingen lijken als twee druppels water op Greta Thunberg, de zestienjarige Zweedse propagandiste van de klimaathysterie.

Deze meeslepende en lugubere psychologische thriller raakt aan allerlei dwingende sociale kwesties. En dat zonder veel uit te leggen. Regisseur Marnier noemt zijn film trouwens een komedie! De film bevat geen geweld, de suggestie ervan is genoeg.

Prospect

Prospect van de Amerikaanse regisseurs Zeek Earl en Chris Caldwell is een veelbelovend speelfilmdebuut. Het is een typische Imagine film waarvan er te weinig waren te zien de afgelopen jaren. Deze kleinschalig gemaakte science fiction film is aangenaam realistisch. De technologie is primitief en daarom des te overtuigender. Qua sfeer doet het denken aan films als Dark Star en Silent Running.

Vader Damon en dochter Cee schuimen groene planeten af op zoek naar edelstenen. Ze storten met hun ruimteschip neer op een planeet en raken in conflict met geboefte. Tiener Cee (geweldige rol van Sophie Thatcher) is de onconventionele heldin van Prospect. Er zijn elementen van een western in de film verwerkt wat het verhaal spannend maakt.

Met beperkte middelen hebben de makers een zeer overtuigende buitenaardse wereld gecreëerd. Originaliteit en inventiviteit spatten van het doek af. Gefilmd in een bos in het Noordwesten van Amerika hebben de regisseurs voornamelijk praktische speciale effecten gebruikt. Met betrekkelijk weinig digitale technologie is het dus mogelijk om een betoverend spektakel te creëren.

Ulrik van Tongeren

Imagine Film Festival, tot april in filmmuseum EYE in Amsterdam Noord. Raadpleeg de website.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties