Wikimedia Foundation stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanwege de blokkade van de website in Turkije. Erdogan censureert artikelen over banden tussen Ankara en extremistische groeperingen.

Wikipedia is al ruim twee jaar niet meer te bezoeken vanuit Turkije, wat volgens de organisatie in strijd is met vrijheid van toegang tot kennis en vrijheid van meningsuiting. In april 2017 blokkeerden de Turkse autoriteiten Wikipedia vanwege de inhoud van twee artikelen op de website waarin wordt gesuggereerd dat er een link bestaat tussen Ankara en jihadistische organisaties.

De Turkse autoriteiten zeiden destijds dat ze voorzorgsmaatregelen namen vanwege een existentiële bedreiging van de democratie van het land. Critici – waaronder mensenrechtengroepen, de VN en de EU – uiten hun bezorgdheid over het feit dat de doelwitten niet alleen de ‘coupplegers’ van april 2017, maar het betrof ook politieke tegenstanders van de Erdogan, oppositiejournalisten en academici.

Volgens Wikimedia heeft de organisatie er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om de blokkade te beëindigen. De ngo heeft onder meer een reguliere rechtszaak aangespannen in Turkije, maar verloor die in eerste aanleg. Wikimedia ging in hoger beroep, maar heeft hier naar eigen zeggen nooit een reactie op gehad. Daarom acht de organisatie de stap naar het EHRM noodzakelijk.

Mediavrijheid staat al jaren onder druk in het fascistische Turkije. De mediawaakhond RTÜK controleert honderden Turkse radio- en televisiezenders en deelt boetes uit voor immorele inhoud. Sinds vorig jaar ziet het controleorgaan er ook op toe dat online videodiensten de juiste content verspreiden. Turkije heeft bovendien de afgelopen jaren meermaals tijdelijk sociale media als Facebook en Twitter geblokkeerd, vaak na aanslagen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties