Duizenden Israëliërs protesteerden zaterdag tegen plannen voor nieuwe wetgeving waarmee Netanyahu immuniteit wordt geboden tegen vervolging. De premier hangt drie corruptiezaken boven het hoofd.

Tienduizenden mensen zijn zaterdagavond in de Israëlische hoofdstad Tel Aviv de straat op gegaan. De demonstratie werd bijgewoond door bijna alle oppositiepartijen, een zeldzame blijk van eenheid voor het versplinterde politieke systeem van Israël. Volgens persbureau Reuters namen er 20.000 mensen deel aan het protest, de organisatie spreekt van 80.000 demonstranten.

Yair Lapid van de nieuwe oppositiepartij Kahol Lavan (Blauw en Wit), zei tijdens de demonstratie dat Netanyahu à la de Turkse dictator Erdogan het Hooggerechtshof probeert te verpletteren om uit de gevangenis te blijven. „Hij vernietigt het land”, zei Lapid. „We willen geen Turkse dictator hier in Israël, we staan dat niet toe.”

Netanyahu won in april de verkiezingen en ging zijn vijfde termijn in als premier. Tegelijk hangt hem vervolging in drie corruptiezaken boven het hoofd. In februari kondigde de procureur-generaal aan hem te willen vervolgen. Maar voordat het zover is mag hij zich in oktober tijdens een hoorzitting verdedigen.

Tegenstanders zijn bang dat Netanyahu onder vervolging uit wil komen. Zo wordt er gevreesd dat hij de zogenaamde Franse wet wil invoeren die het openen van een corruptieonderzoek naar een zittende regeringsleider verbiedt. Ook zou in het parlement een immuniteitswet kunnen worden heringevoerd die parlementsleden onschendbaar maakt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties