De actiegroep Meat The Victims bezette op 13 mei de stallen van een varkenshouderij in Boxtel. De tientallen beelden die zij binnen die stallen maakten, zijn schokkend. House of Animals doet aangifte.

In de reguliere media was het vooral de zielige Boxelse varkensboer die aandacht kreeg in plaats van de varkens tijdens de bezetting door Meat the Victims. De actievoerders maakten veel video-opnames in de stallen. Dierenbeschermer Karen Soeters van House of Animals bekeek ze op strafbare feiten. Zij gaat aangifte doen tegen de bewuste varkensboer, meldt het tv-programma EenVandaag. „Als burger ben je verplicht misstanden te melden. Dat doe ik bij deze.”

Volgens Soeters toonde de keuringsdienst NVWA, die onder de vlag van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opereert, zich tijdens de bezetting middels een tweet solidair met de varkensboer. „Deze toezichthouder diskwalificeert zichzelf door partijdig te zijn. Ik heb op de beelden dode biggen gezien die aangevreten waren door soortgenoten”, zegt Soeters. „In Nederland hebben we een goede wetgeving die de dieren beschermt en die we moeten handhaven.”

Jeroen van Sleuwen, varkenshouder aan de Brede Heide in Boxtel, reageert bij EenVandaag op de bezetting van zijn stal. „Het is verschrikkelijk wat ze in onze stal hebben aangericht. We zijn lang bezig geweest om alles weer op te ruimen. Alles hebben zij overhoop gehaald, overal hebben zij emmers en materialen, ook medicijnflesjes, laten slingeren. Waarschijnlijk voor het maken van het filmmateriaal.”

Zo’n 76 dierenrechtenactivisten drongen maandagmorgen 13 mei vroeg de varkenshouderij binnen, terwijl er evenzovelen buiten het terrein bleven staan. Laat in de avond trad de ME op en arresteerde de activisten die zich in de stallen hadden opgehouden. Daarvan werden 64 personen in hechtenis genomen vanwege lokaalvredebreuk (binnendringen) en 12 omdat zij hun legitimatiebewijs niet konden tonen.

De activisten hadden twee eisen die niet ingewilligd werden: zieke dieren zouden mee naar buiten worden genomen en de media zou worden binnen gelaten. „Er liggen hier dieren te sterven. Als die geen hulp krijgen gaan ze binnen een of twee dagen dood. Wij kunnen ze meenemen en de zorg geven die ze nodig hebben en we bieden ze een plaats waar ze de rest van hun leven in vrijheid kunnen leven”, aldus een woordvoerder van Meat the Victims. Ze wilden dat de media zou vastleggen hoe het er aan toe gaat in de stallen.

Bekijk hier de schokkende beelden van Meat the Victims:

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties