Volkert van der Graaf, de voormalige extreem-linkse terrorist die in 2002 de politicus Pim Fortuyn vermoordde, heeft dinsdag aangifte gedaan tegen twee personen wegens smaad en laster.

CDA-Tweede Kamerlid Van Toorenburg en oud-VVD-Kamerlid Ten Broeke gaven afgelopen weekeinde in het radioprogramma WNL Op Zaterdag commentaar op eerdere berichtgeving in dagblad De Stentor dat Van der Graaf zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling zou houden.

De inmiddels 49-jarige Van der Graaf is niet geëmigreerd, wat een van de argumenten was om van zijn meldplicht af te komen. Volgens zijn advocaat wordt Van der Graaf neergezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt. „Maar dat heeft hij wel altijd gedaan. Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt”, aldus Jebbink.

Ook de familie van Fortuyn wil dat de versoepeling van de meldplicht voor Volkert van der Graaf van tafel moet nu blijkt dat de voormalige terrorist helemaal geen emigratieplannen heeft. Omdat Van der Graaf zei dat hij wilde emigreren besliste de rechtbank vorig jaar dat hij zich niet langer eens in de zes weken hoefde te melden bij de reclassering.

Volgens De Stentor verblijft Van der Graaf afwisselend in Apeldoorn en bij zijn vriendin en kind in Harderwijk. In Apeldoorn bewoont hij een riant appartement van 160 vierkante meter in een monumentaal pand dat verder leeg staat. Hij kreeg de vermoedelijk antikraak woning toegewezen na overleg met politie, OM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof.

In 2015 meldde het tv-programma Brandpunt Reporter dat Van der Graaf doelbewust een voorwaarde van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling had geschonden. Dat bleek uit opnames met een verborgen camera.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties