Een forens daagt de Autoriteit Persoonsgegevens voor de rechter omdat die weigert handhavend op te treden tegen zijn vervoerbedrijf dat in de bus geen contant geld meer accepteert.

Sinds vorig jaar hebben veel vervoerbedrijven in Nederland de mogelijkheid om in de bus contant te betalen afgeschaft. Het zou de veiligheid van de chauffeur ten goede komen aangezien er voorheen steeds vaker sprake was van overvallen waarbij de (gewapende) daders uit waren op de geldkas. Als alternatief dient de busreiziger sindsdien het vervoerbewijs middels pinbetaling aan te schaffen.

Michiel Jonker beschouwt het betalen met de pinpas als een schending van zijn privacy omdat zijn persoonsbewijs door het vervoerbedrijf, in zijn geval Breng Connexxion, wordt opgeslagen. Om die reden heeft hij een rechtszaak aangespannen tegen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit vanwege de weigering van de AP om handhavend op te treden tegen vervoerbedrijf Breng Connexxion.

Jonker diende al in juli 2018 het handhavingsverzoek in bij de AP. Volgens de Autoriteit is er sprake van een overeenkomst (contract) tussen Connexxion en Jonker, omdat Connexxion de weigering van contante betaling in de algemene voorwaarden heeft opgenomen. De AP is de mening toegedaan dat de door het vervoerbedrijf opgestelde algemene voorwaarden een wettelijke grondslag opleveren voor het verwerken van persoonsgegevens (artikel 6 lid 1 onder b AVG).

Tevens stelt de AP dat het doel van sociale veiligheid in het OV de verwerking van persoonsgegevens rechtvaardigt. Jonker bestrijdt dit. Volgens hem is er geen sprake van een vrijwillig aangegaan contract, gezien zijn afhankelijkheid van het openbaar vervoer en het monopolie van Connexxion op de betreffende buslijnen. Ook stelt Jonker dat een vaag en algemeen geformuleerd doel, zoals sociale veiligheid, een generieke aantasting van de privacy op alle Nederlandse buslijnen niet rechtvaardigt.

Jonker: „Zoals het nu gaat kan een willekeurige groep bedrijven, al dan niet in samenwerking met bijvoorbeeld een ministerie of de leiding van de politie, eenzijdig zo’n beetje elke aantasting van privacy doordrijven, zonder serieus te onderbouwen waarom dit nodig zou zijn. En de AP vindt dat prima, want die is er kennelijk niet voor de burgers, maar voor degenen die de rechten van burgers onder de voet willen lopen.”

Eerder heeft Jonker al diverse rechtszaken op het gebied van privacy gewonnen, zoals inzake de Arnhemse adresgebonden afvalpas en de OV-chipkaart van NS, al wordt hij er wel tureluurs van. „Er lopen nu in totaal zes zaken van mij bij de AP, die telkens weigert zijn wettelijke handhavingstaak uit te voeren. Hoewel ik over juridische achtergrondkennis en een aantal andere vaardigheden beschik, valt dit voor een normaal mens uiteindelijk niet vol te houden.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties