Manifest

De Culturele Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie in en rond de stad waarin onafhankelijke creatieve initiatieven, zelfstandige woon-werkpanden en vrije culturele ruimten zich hebben verenigd.

Amsterdam heeft van oudsher een reputatie als ‘vrije stad’ en ‘veilige haven’ voor kritische geesten, kunstenaars en vrijbuiters. Zij brengen vernieuwing, cultuur en avontuur in de stad en hebben sinds de jaren zestig overal ongebruikte terreinen, leegstaande en afgedankte gebouwen nieuw leven ingeblazen.

Zo is een stevig cordon gelegd van betaalbare creatieve werkterreinen waar kunstenaars en eigenzinnige geesten niet alleen experimenteren en produceren maar ook met toegankelijke programmering naar buiten treden.

Maar de positie en betaalbaarheid van deze vrije culturele ruimten staan onder druk. Snel stijgende grondprijzen en mondiale geldstromen dreigen Amsterdam mee te sleuren in een kolk van speculatief gewin en eenzijdige commercie. De vrije markt produceert een harde tweedeling tussen arm en rijk, chique en sjofel. Onafhankelijke creatieve initiatieven liggen onder vuur.

Zoals de Stelling van Amsterdam ooit de stad met een ring van forten en verdedigingswerken moest vrijwaren van ongewenste indringers, werpt de Culturele Stelling nu een dam op tegen afbraak en verdringing van gevestigde culturele vrijplaatsen en bied ze bescherming en kansen aan veelbelovende nieuwe initiatieven.

De Culturele Stelling van Amsterdam maakt een al decennia lang verborgen kracht van de stad zichtbaar. De lange Amsterdamse traditie van tegencultuur met haar rafelranden en eigenwijsheid, is het niet alleen waard krachtig te verdedigen, maar is ook onmisbaar in het belang van de stad en haar cultuur als geheel.

– Geen cultuurstad zonder vrije onafhankelijke cultuurproductie.
– De Culturele Stelling staat pal voor diversiteit en autonome creativiteit in een open en ongedeelde stad.
– De Culturele Stelling van Amsterdam is geen organisatie maar een ring van solidariteit tussen culturele bastions en vrijplaatsen.

 

Culturele Stelling van Amsterdam presenteert: Onbetaalbaar Kapitaal! woensdag 12 juni in Pakhuis de Zwijger, Grote Zaal 20.00 uur – 22.00 uur te Amsterdam. We hebben een aantal interessante sprekers op het podium die met experts, cultuur- en beleidsmakers in gesprek gaan over het voortbestaan, ontwikkeling en uitbreiding van de vrije culturele ruimten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties