Het Openbaar Ministerie ziet geen aanleiding om de meldplicht van Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, te herzien.

Dat zegt advocaat Richard van der Weide, die de familie van de vermoorde politicus bijstaat, maandag in De Telegraaf. „De voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling blijven ongewijzigd. De familie is daar teleurgesteld over. We onderzoeken de juridische mogelijkheden om de staat hierop te kunnen aanspreken.”

Volgens de strafrechtadvocaat heeft het Openbaar Ministerie (OM) de bevoegdheid de voorwaarden opnieuw te wijzigen, maar gaat het daartoe niet over. Het OM laat niets los over onderhandelingen met Volkert. Sterker, een woordvoerder verwijst slechts naar een persbericht van oktober 2018, waarin staat vermeld dat Van der Graaf zich alleen schriftelijk, zoals via e-mail, hoeft te melden.

Broer Simon Fortuyn van de in 2002 doodgeschoten leider van de LPF laat weten zijn bedenkingen te hebben. „Het is een mistig verhaal.” De raadsman nam onlangs contact op met de afdeling Centrale Voorzieningen Voorwaardelijke Invrijheidstelling (CVVI) van het OM, om af te dwingen dat de moordenaar concrete emigratieplannen overlegt.

Vorig jaar oktober versoepelde het OM de regels van de voorwaardelijke invrijheidstelling voor de geradicaliseerde dierenactivist. Van der Graaf drong aan op deze versoepeling omdat hij aanvoerde in het buitenland te willen gaan wonen, maar vertoeft nog steeds in Nederland. Formeel overtreedt hij daarmee geen regels. Vertrek naar het buitenland is nooit een voorwaarde geweest voor de deal die hij sloot met het Openbaar Ministerie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties