Maar liefst 89 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants serveert één of meer vissoorten die rood scoren op de Viswijzer. Dat blijkt uit onderzoek van de Good Fish Foundation.

Milieuorganisatie Good Fish Foundation, uitgever van de Viswijzer, deed onderzoek naar de duurzaamheid van vis in Nederlandse restaurants met één of meer Michelinsterren. Dit vanwege de World Oceans Day van komende zaterdag. Zij onderzocht de menukaart van alle sterrenrestaurants in Nederland die online hun menukaart presenteren. Van de in totaal 110 sterrenrestaurants zijn 95 menukaarten op hun visaanbod onderzocht.

Op maar liefst 89 procent van deze menukaarten staat ten minste één gerecht met een vissoort die rood scoort op de Viswijzer. Deze score betekent dat een vis meerdere duurzaamheidsproblemen heeft, zoals overbevissing en schade aan de zeebodem. Het onderzoek laat zien dat slechts 11 procent van de sterrenrestaurants enkel vis serveert die groen of oranje scoort op de Viswijzer. Een oranje score is een ‘tweede keus of goed alternatief’ en een groene score is een goede, duurzame keus.

Good Fish Foundation (GFF) vindt deze resultaten zeer zorgelijk. „Chef-koks met Michelinsterren besteden veel aandacht aan de kwaliteit van hun producten. Daarom zou je als consument ook verantwoorde vis op de kaart verwachten. Dat valt dus erg tegen”, zegt Christien Absil, directeur van GFF. „Helaas zijn veel ‘speciale’ vissoorten exclusief omdat ze weinig meer voorkomen door overbevissing. Typische voorbeelden zijn rog, paling en blauwvintonijn.”

Good Fish Foundation is de campagne Chefs voor goede vis gestart om samen te werken aan oplossingen. Dit restaurantprogramma is inmiddels het grootste in Europa. Chefs en visleveranciers werken samen om de horecasector te verduurzamen op het gebied van vis. Een van de onderdelen is om samen met chefs naar hun visleveranciers te stappen en een duidelijke Goede Vis assortiment in beeld te brengen, onafhankelijk gewaarborgd door Good Fish Foundation.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties