Milieuactivisten zijn zondagavond voor de Schotse kust aan boord gegaan van een booreiland dat naar open zee wordt gesleept.

Een aantal activisten van Greenpeace beklom het immense boorplatform dat de Schotse baai Cromarty Firth werd uitgesleept richting Noordzee.

De milieuorganisatie meldt dat BP moet stoppen met het boren naar vervuilende olie en over moet schakelen naar investeringen in duurzame energie. De activisten zeggen van zins te zijn het platform dagenlang bezet te houden.

Gisteravond rond 18.30 uur betraden de activisten vanuit een rubber boot het boorplatform naar een plateau dat zich op een van de poten bevindt. Daar ontrolden ze een spandoek met de tekst Climate Emergency. Volgens Greenpeace is BP van plan om in het Vorlich-olieveld in de Noordzee 30 miljoen olievaten te produceren.

Jo, een van de Schotse milieuactivisten aan boord, laat weten dat er „warme woorden voortvloeien uit de mond van de directie van BP als het gaat om het aanpakken van klimaatverandering” maar dat het het Britse olieconcern met het boren naar olie het tegendeel bewijst. „De Britse regering is misschien geneigd de Noordzee bij elke laatste druppel olie leeg te laten lopen, maar dit is duidelijk in tegenspraak met hun klimaatverplichtingen.”

„Het perverse idee dat we onze olie- en gasreserves moeten maximaliseren, kan niet doorgaan”, vervolgt Jo. „Dit betekent dat de overheid de Oil & Gas Authority serieus moet hervormen.” Een woordvoerder van BP laat weten dat het concern weliswaar het recht op vreedzaam protest erkent, maar noemt acties van Greenpeace als deze, waarmee de bezetters zichzelf en anderen onnodig in gevaar zouden brengen, onverantwoord.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties