Zeg maar dag met je rolkoffer in de Flevopolder…

Uitbreiding van onder meer veehouderijen en vliegveld Lelystad, de verbreding van de A27… de plannen zijn serieus in gevaar gekomen door een recente uitspraak van de Raad van State. Crisis in Den Haag.

Het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden voldoet niet. De Raad van State heeft op 29 mei geoordeeld dat tien intensieve veehouderijen in Brabant, Gelderland en Limburg alleen mogen uitbreiden als zeker is dat dit geen schade oplevert aan kwetsbare natuurgebieden. Door de grote hoeveelheid stikstof die neerdaalt, staat de biodiversiteit in kwetsbare natuurgebieden in Nederland al jaren onder druk.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor met name de intensieve veehouderij. Nog eens zo’n 180 verleende vergunningen staan nu op losse schroeven, meldt de NOS. De meeste vergunningen zijn verleend aan veebedrijven. Maar ook vergunningen voor wegenaanleg, transportbedrijven en biomassacentrales – waarbij ook stikstof vrijkomt – worden mogelijk niet verleend. De komende maanden hoopt de Raad van State uitspraak te doen in al deze individuele zaken.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur noemt de uitspraak van de Raad van State over de Nederlandse stikstofaanpak zeer ingrijpend. „Zo’n beetje ieder bouwproject wordt erdoor geraakt.” Ze zegt dat er een crisisstaf op is gezet onder leiding van minister Schouten van Landbouw. Volgens Schouten komt het team van mensen van verschillende ministeries en provincies eind volgende week bijeen.

Een van de projecten die in de problemen kan komen, is de opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten in 2020. Schouten zegt dat ze dat nog niet kan overzien. „Wel is het zo dat bepaalde vergunningen afgeven moeilijk wordt op dit moment”, zegt ze. Ook de verbreding van snelweg A27 ter hoogte van Amelisweerd dreigt door de uitspraak te worden gedwarsboomd. Kerngroep Ring Utrecht maakte hier eerder deze week al gewag van.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties