Terwijl bezoekers zich vergaapten aan de JSF’s die werden geshowd boven de militaire luchtmachtbasis Volkel, protesteerden vredesactivisten tegen de aanwezigheid van kernwapens.

Bij binnenkomst op het terrein werden de liefhebbers van het wapentuig getrakteerd op een pamflet waarin wordt gewezen op de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de militaire vliegbasis. Onder meer Ravage heeft daar in het verleden al het nodige over gepubliceerd, alsmede over de protestacties daartegen. Het betreft B61-bommen die binnen vijf jaar worden vervangen door een nieuw ‘efficiënter’ type, de B61-12.

De vredesactivisten wilden het publiek op een rustige manier attenderen op de in hun ogen ongewenste aanwezigheid van kernwapens op de vliegbasis. Een aangekondigde actie die door Defensie wordt getolereerd. „Mooi dat dit mag en dat ze ons niet oppakken”, zegt de Amsterdamse activist Frits ter Kuile aan een verslaggever van het Brabants Dagblad. Tussen het uitdelen door houdt men korte stille wakes en zingt men liederen.

Ter Kuile: „Die kernwapens zijn hier in de jaren ’60 gestationeerd zonder dat daar een democratisch besluit aan ten grondslag lag. En nu komen er weer nieuwe atoombommen. Dat moeten mensen weten, zodat ze later niet kunnen zeggen dat ze het niet wisten.” Discussies met het publiek zijn er niet. Mensen nemen de flyers gelaten in ontvangst, een circus is het allerminst. De gasten willen zo snel mogelijk door naar het evenemententerrein.

De vliegshows op de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag werden gehouden op de vliegbasis Volkel trokken volgens de woordvoerder in totaal 240.000 bezoekers. Het was voor het eerst in drie jaar dat het evenement weer werd gehouden. Er waren meerdere vliegshows te zien waaraan vliegtuigen uit twaalf landen meededen. Ook de Amerikaanse peperdure F-35, de Joint Strike Fighter (JSF), opvolger van de F-16, was te bewonderen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris de Leeuw
4 jaren geleden

hebben jullie ook kopieën van de flyer?

Ravage
4 jaren geleden

Chris, klik op ‘pamflet’ in de eerste zin en je krijgt de flyer als pdf-bestand op je scherm. (met dank aan CtW)