De kaste van chief diversity officers doet weer eens van zich spreken. Hoogleraar psychologie Evangelia Demerouti van de Technische Universiteit Eindhoven adviseert anderhalf jaar lang alleen vrouwen aan te stellen voor academische functies. Hoogopgeleide vrouwen blijken minder goed in netwerken dan mannen, pissen dus altijd naast de pot, en dienen geholpen te worden de carrièreladder te beklimmen.

Ik dacht dat het andersom ging met dat netwerken. Maar psycholoog Gerrit Rooks, collega van Demerouti aan dezelfde universiteit, heeft het onderwerp niet alleen in ons land maar ook aan de universiteit van Kampala onderzocht waar hij bevestiging van zijn onderzoeksvraag kreeg. Juist ja. Waren de onderzoeksomstandigheden van ontwikkelingsland Oeganda één op één te vergelijken met een hoogontwikkeld westers land als Nederland?

Als niet-wetenschapper heb ik last van vooroordelen, vooral wanneer het om psychologisch onderzoek gaat. Zonder meteen Diederik Stapel er bij te slepen, maar is er een replicatie van dat Kampala-onderzoek door Rooks? Met name psychologen maakten het de laatste jaren bont met hun onderzoeken om vanwege carrièredoeleinden in een tijdschrift te komen. Waarbij kwantiteit het altijd won van kwaliteit: ik heb meer gepubliceerd dan jij!

Zelfs volgens het Walhalla Diversiteitskunde, de Universiteit van Amsterdam, is minder dan de helft van psychologische onderzoeken repliceerbaar. Wél is er door de jaren heen veel nagekakeld door de gevestigde media, als het maar genoeg clicks van lezers en kijkers trekt. En de titel sexy klinkt.

Over sexy gesproken… Blijkbaar hebben hoogopgeleide vrouwen de adviezen van professor sociale psychologie Roos Vonk, ooit wetenschappelijke sidekick van Diederik Stapel, en de Britse hoogleraar sociologie Catherine Hakim destijds niet opgevolgd. Het advies van de eerste was om (carrièretechnisch) te slijmen op de werkvloer. De tweede adviseerde vrouwen op het werk eens een leuk jurkje aan te trekken, carrièrevrouwen dienden hun erotisch kapitaal in te zetten. Maar 2012 is alweer een eeuwigheid geleden.

Terug naar het heden van hoogleraar Demerouti die dus in de Volkskrant haar plan om mannen uit te sluiten toelicht. Enkele uitspraken vallen op, zoals deze: „De mens is van nature geneigd economisch te handelen.” Met ‘economisch’ wordt hier waarschijnlijk ‘rationeel’ bedoeld. En ik maar denken dat de economische crisis heeft aangetoond dat de mens alles behalve rationeel handelt. Het ‘economisch handelen’ is zo onvoorspelbaar en grillig dat het (rationele) neoliberalisme van Thatcher (♀) al weer jaren op z’n retour is.

Of neem deze uitspraak die aantoont dat psycholoog Demerouti meer om kwantiteit geeft dan kwaliteit. De wijze waarop zij kritiek van een mannelijke collega pareert, zegt in wezen alles: „ (…)bij naspeuring bleek hij maar een handjevol publicaties op zijn naam te hebben staan.” De man in kwestie heeft daarom volkomen ongelijk, volgens Demerouti. Zij heeft toch echt de grootste.

Tot slot een opmerking die totalitair aandoet: „Met trainingen hebben we deelnemers aan selectiecommissies gewezen op de invloed van hun onbewuste vooroordelen…” Dus wanneer je een gedachte hebt die niet met de juiste ideologie in overeenstemming is, dien je een training te krijgen waar de ‘onbewuste’ ideologie (een mening of opvatting is waarschijnlijk altijd fout) wordt ingeruild voor de bevrijdende diversiteitsideologie.

Enge boel bij die TU Eindhoven, krijg medelijden met die hoogopgeleide vrouwen.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties