De BBC moet per direct stoppen met vertoning van Dad’s Army, vindt de Britse tv-producente Daisy Goodwin. De fameuze sitcom uit de jaren ’70 zou van grote invloed zijn om uit de EU te stappen.

Nu Brexit met de populaire premierskandidaat Boris Johnson, hoogst waarschijnlijk in juli opvolger van Teresa May, met rasse schreden nadert, stijgt onder de tegenstanders van EU-uittreding het Noordzeewater naar de lippen. Ze halen werkelijk alles uit de stoffige kast om het tijd te doen keren. Zelfs de klassieke komische serie Dad’s Army uit de jaren ’60-’70 moet eraan geloven.

De Britse omroep BBC moet ophouden met het eindeloos herhalen van Dad’s Army, betoogt de Engelse tv-producente en auteur Daisy Goodwin in de Radio Times. Goodwin verwijt de BBC de Brexit stelselmatig op te dringen met de vele herhalingen van de circa tachtig afleveringen tellende serie. Daarin stelt een samengeraapt onhandig groepje mannen zich in een Engels kustdorp als Home Guard op hilarische wijze te weer tegen de fascistische dreiging die vanuit Duitsland komt.

‘De BBC heeft met het constant herhalen van deze sitcom de gemoedstoestand van de natie over de Brexit beïnvloed’, schrijft ze. ‘Dat dappere pijltje uit de titelreeks dat drie swastika’s over het Kanaal terug duwt, lijkt geïnspireerd te zijn op het eigen logo van de Brexit-partij.’ Volgens Goodwin kijken er tien keer zoveel mensen naar een herhaling van Dad’s Army dan naar een Brexit-item op Newsnight.

Goodwin ziet meer beren op de weg als het gaat om de sitcom. Veel Conservatieve politici lijken zich in haar ogen te gedragen als de dorpelingen van de Home Guard, zoals bijvoorbeeld Captain Mainwaring, Corporal Jones, Sergeant Wilson, Private Frazer (We’re doomed. Doomed!) en de gladde ritselaar Private Walker. In laatstgenoemde ziet ze zelfs trekken van premierskandidaat Boris Johnson terug…

De Royal Mail heeft vorig jaar een verzameling postzegels uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de show. ook dat viel in het anti-Brexitkamp niet in goede aarde aangezien de zegels uitgerekend gepresenteerd werden op de dag dat Britse parlementsleden over de eerste terugtrekking van de EU stemden.

Kijktip:

Eerder dit jaar ging in Groot-Brittannië de film Brexit: The Uncivil War in roulatie, een intrigerende film over Dominic Mckenzie Cummings, het brein achter de succesvolle Britse Vote Leave! campagne in 2016. Cummings, gespeeld door de Britse acteur Benedict Cumberbatch, heeft een grondige afkeer van politiek, welhaast op het anarchistische af.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties