De ontmoeting die Máxima Zorreguieta afgelopen vrijdag had met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman kan wel eens uitgroeien tot een politieke rel met internationale allure.

Máxima sprak de omstreden prins gisteren tijdens de G20-top in Japan. Het gesprek ging over microkrediet en het helpen van vrouwen om ondernemingen op te zetten. De moord op de Saoedische journalist Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul eind vorig jaar is tijdens het gesprek niet aan de orde geweest, zo blijkt uit een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De VN-rapporteur die de moord op Khashoggi onderzocht, beschuldigt Máxima van medeplichtigheid door de zaak niet met de prins te bespreken. Dit is meer dan teleurstellend”, zegt Agnes Callamard, VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies, tegen een verslaggever van het AD. „Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen.”

Callamard onderzocht namens de Verenigde Naties de gruwelijke moord op Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul eind vorig jaar. Vorige week concludeerde de VN dat er ‘overtuigend bewijs’ is dat kroonprins Mohammed bin Salman, en andere Saoedische hoogwaardigheidsbekleders, verantwoordelijk zijn voor de moord op de journalist.

„Als je niet spreekt en geen gerechtigheid eist, suggereert het dat je geen zorgen hebt”, aldus Callamard. „Stilte, een oogje dichtknijpen, een business as usual aanpak richting de steeds agressievere tactieken van te veel autocraten: dat zijn niet de kenmerken van het leiderschap die we zouden verwachten.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ali Baba
4 jaren geleden

De ware aard van Maxima, alles voor het grote geld….

Hans Beerends
4 jaren geleden

Als Máxima meent dat zij de positie van vrouwen in het algemeen, en in Saoedi-Arabië in het bijzonder, kan verbeteren door een gesprek met deze Arabische boef, moet ze dat zeker doen. Het is ook niet ongewoon dat staatslieden, politici of zomaar invloedrijke mensen gesprekken aangaan met boeven om zaken aan te kaarten en situaties te verbeteren.

De Tweede Wereldoorlog is gewonnen doordat liberale en sociaaldemocratische politici gingen praten en zelfs samenwerkten met massamoordenaar Stalin. De voedseldropping in voorjaar van 1945, die het einde inluidde van de Hongerwinter, kwam tot stand na onderhandelingen tussen het ondergrondse verzet o.l.v. de latere premier Drees en de Duitse bezetter.

Het is natuurlijk mooi als je altijd schone handen kan houden, maar de voorkeur geven aan een politiek correcte houding ten koste van slachtoffers, daar schiet niemand wat mee op.

Hartelijke groet, Hans Beerends