Het nieuwe provinciebestuur van Limburg pakt het CO2-probleem adequaat aan. Tot 2028 worden er een miljoen bomen bij geplant. Volgens wetenschappers heeft de aarde een biljoen extra bomen nodig.

De plannen van Provinciale Staten Limburg zijn des te opvallender aangezien het nieuwe collegebestuur onder meer uit leden van de PVV en FvD bestaat, partijen die niet bepaald bekend staan als voorstanders voor economische investeringen als het gaat om de aanpak van de CO2-uitstoot. Ook wil het provinciebestuur bedrijven en instellingen verplichten zonnepanelen op daken te installeren.

Het nieuwe bestuur, bestaande uit leden van CDA, VVD, FvD, PVV en een lokale partij, omschrijft zichzelf als ‘een extraparlementair college’ dat al naar gelang het onderwerp ‘wisselende meerderheden’ in Provinciale Staten nastreeft. Een politiek experiment, een primeur voor Nederland. Tevens wil het collegebestuur een correctief (bindend) referendum invoeren voor Limburg, een democratisch middel waar de Haagse politiek in meerderheid op tegen is.

Natuurmonumenten gaat zich inzetten voor de aanplant van meer bossen in ons land. Tegelijkertijd gaat de vereniging zelf minder bomen kappen. Dat is de uitkomst van de dialoog die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft gevoerd met haar achterban. Zo wil de natuurorganisatie op korte termijn beginnen met de aanleg van een nieuw bos van ruim honderd hectare in Limburg. Vooral in het Heuvelland en rondom de Peel zijn geschikte locaties die al in eigendom zijn.

Provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid van de bossen in Nederland. Het natuurbeleid werd in 2013 overgeheveld van het Rijk. Een van de kerntaken van de Provinciale Staten is het realiseren van nieuwe natuur en het behoud van de huidige. Dat heeft de laatste jaren niet geleid tot een groei van het bos. Sinds 2013 verliest Nederland jaarlijks meer bos dan dat er nieuw wordt geplant. Per jaar verdwijnt ruim 3.000 hectare bos.

Onderzoekers aan de technische universiteit in Zürich schrijven in het blad Science dat er een miljard hectare bos (een biljoen bomen) bij moet worden geplant, een gebied ter grootte van de VS. Na analyse van 80.000 satellietfoto’s concluderen ze dat het haalbaar is: in Rusland, de VS, Canada, Australië, Brazilië en China zou genoeg ruimte zijn. Het is volgens hen de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan
4 jaren geleden

Top je van de ❄️Berg. Naar je Moetergens beginnnen.
Trump moet ook stoppen met het vernielen van de aarde, i.p.v. wapens maken. Vredelievend bomen planten..

Tinka Chabot
4 jaren geleden

Wederom wordt hier natuur en bos met elkaar verward. Niet alle bos is goede natuur. Zo is monocultuur fijnspar geen interessante of biodiverse natuur. Zo is een stuk grond van 200 m2 waarop 600 bomen worden geplant (inderdaad tiny forest) met de beste wil van de wereld geen bos te noemen. Als je niet weet welke soort het is, wat het plantverband is of de maximale leeftijd die deze bomen mogen gaan krijgen, is er geen zinnig woord te zeggen over nut en noodzaak. Voor het aanleggen van een goed, redelijk natuurlijk bos is heel wat kennis nodig. Aantallen zeggen mij niets. Het resultaat is wat telt. Ik kom dit soort nietszeggende artikelen, waarin met zeer grote aantallen wordt geschermd, zo vaak tegen. De impact is hiervan wel weggeëbd. Zeg wat over de te verwachten biodiversiteit, zeg wat over het soort bos wat beoogd wordt, zeg iets over de invloed op de leefomgeving. Wat moet er voor wijken? Huizen, wegen, andersoortige natuur? Wanneer draagt het iets bij en wanneer is het uitsluitend mooie sier maken?

jim
4 jaren geleden

Uitstekende reaktie van Tinka, ik kan niet anders zeggen!
Dit is al de derde poging een reaktie te posten. Waarom vragen om reakties wanneer het formulier niet werkt? 👿

Wat on-topic persoonlijke ergernis. Ik kan mij nog heugen dat megalomane stedenbouwkundigen 300 dertig jaar oude lindebomen lieten kappen om ze te laten vervangen door platanen. Het zou de straat grootstedelijke allure verlenen. Ik weet inmiddels dat architecten dol zijn op platanen omdat het zulk mooi gefilterd licht over hun plannen laat schijnen voor stedenbouwkundigen is dat niet anders, plus; het scheelt een hoop onderhoud, makkelijke boom geen moeilijke keuze. Bij de hoorzitting was geen, aan de gemeente door een dienstverband verbonden, ecoloog aanwezig om opheldering te verschaffen over diens goedkeuring. Men volstond met de opmerking dat deze ‘deskundige’ (ik was slechts ex imker, oude natuurstudie jeugdbonder) had aangegeven dat een Lindeboom slecht tegen pekel zou kunnen. Nu was er inmiddels van winters nauwelijks nog sprake, ze hadden er in hun jonge jaren wel wat echte winters doorstaan, de bomen stonden er blakend van gezondheid bij.

Ik heb geen bosbouw of biologie gestudeerd en sta ook niet op de loonlijst bij de gemeente met een leuk salaris en dito secundaire arbeidsvoorwaarden, zo kon het dus gebeuren dat mijn verhaal over de ecologische waarde van een 30 jaar oude Linde ten opzichte van een nieuw te planten Plataan, waar nog geen vogel zijn nest in bouwt (een houtduif en ekster daargelaten), en die je nooit op parkeerplaatsen moet zetten vanwege de bladluizen, aan dovemansoren gericht was. De straat is er sindsdien ‘natuurlijk’ (sarc) enorm op vooruit gegaan en de vogelstand ook om maar eens wat te noemen. Die ecoloog hadden ze waarschijnlijk te verstaan gegeven dat wanneer hij of zij dwars zou gaan liggen er 10 andere in de rij stonden om in deze mooie stad ah werk te gaan. 😥

Dat het met corrupte dienstkloppers en de gevestigde orde van People In Power nog veel erger kan, bewijst inmiddels de actuele fraude met mega-subsidies voor het ombouwen van kolencentrales naar biomassa ofwel bosverbrandingsinstallatie centrales. Nu duurzaam in de mode is weet de industrie wel raad met het subsidiebos dat daarvoor aangeplant wordt. Eigen bos eerst zou ik zeggen! Maar nee, de herkomst van die bossen blijft gehuld in technocratische nevelen die als een natuurverschijnsel overkomen. Het gebeurt zomaar. De industrie heeft vaker met het bijltje gehakt. https://twitter.com/a_dehenau/status/1139269128592777217

Per centrale 45 voetbalvelden p/dag opstoken en geld toe (naast fijn stof) krijgen. Te mooi om waar te zijn? Welnee. Een geweldige buitenkans, voor wie denkt u?

Dit ook: https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1154634917176909825
Het vellen van een Bankirai woudreus, geluid aan! Een bos, een rivier https://twitter.com/GMWatch/status/939547626650963969
Geen irriterend muziekje en uitmuntend camerawerk. Als je koffie op is stroomt het nog. Hoe kan de grond water vast houden zonder bomen? Heeft gentech soja geen water nodig?
En dit: https://twitter.com/JoshuaYJackson/status/1155162188631433216
Dus
https://twitter.com/GMWatch/status/1158380140742762500

jim
4 jaren geleden

Toen ging er een link de mist in. Een hele behoorlijke, (geluid aan): Een bos, een rivier Op pakweg 30 seconden begint het, nooit geweten dat een boom…