Limburg plant een miljoen extra bomen

Het nieuwe provinciebestuur van Limburg pakt het CO2-probleem adequaat aan. Tot 2028 worden er een miljoen bomen bij geplant. Volgens wetenschappers heeft de aarde een biljoen extra bomen nodig.

De plannen van Provinciale Staten Limburg zijn des te opvallender aangezien het nieuwe collegebestuur onder meer uit leden van de PVV en FvD bestaat, partijen die niet bepaald bekend staan als voorstanders voor economische investeringen als het gaat om de aanpak van de CO2-uitstoot. Ook wil het provinciebestuur bedrijven en instellingen verplichten zonnepanelen op daken te installeren.

Het nieuwe bestuur, bestaande uit leden van CDA, VVD, FvD, PVV en een lokale partij, omschrijft zichzelf als ‘een extraparlementair college’ dat al naar gelang het onderwerp ‘wisselende meerderheden’ in Provinciale Staten nastreeft. Een politiek experiment, een primeur voor Nederland. Tevens wil het collegebestuur een correctief (bindend) referendum invoeren voor Limburg, een democratisch middel waar de Haagse politiek in meerderheid op tegen is.

Natuurmonumenten gaat zich inzetten voor de aanplant van meer bossen in ons land. Tegelijkertijd gaat de vereniging zelf minder bomen kappen. Dat is de uitkomst van de dialoog die Natuurmonumenten de afgelopen maanden heeft gevoerd met haar achterban. Zo wil de natuurorganisatie op korte termijn beginnen met de aanleg van een nieuw bos van ruim honderd hectare in Limburg. Vooral in het Heuvelland en rondom de Peel zijn geschikte locaties die al in eigendom zijn.

Provincies zijn verantwoordelijk voor het beleid van de bossen in Nederland. Het natuurbeleid werd in 2013 overgeheveld van het Rijk. Een van de kerntaken van de Provinciale Staten is het realiseren van nieuwe natuur en het behoud van de huidige. Dat heeft de laatste jaren niet geleid tot een groei van het bos. Sinds 2013 verliest Nederland jaarlijks meer bos dan dat er nieuw wordt geplant. Per jaar verdwijnt ruim 3.000 hectare bos.

Onderzoekers aan de technische universiteit in Zürich schrijven in het blad Science dat er een miljard hectare bos (een biljoen bomen) bij moet worden geplant, een gebied ter grootte van de VS. Na analyse van 80.000 satellietfoto’s concluderen ze dat het haalbaar is: in Rusland, de VS, Canada, Australië, Brazilië en China zou genoeg ruimte zijn. Het is volgens hen de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken