De ringweg rond Utrecht mag niet worden verbreed. Het ministerie van Infrastructuur had daar toestemming voor gegeven, maar de Raad van State heeft dat besluit woensdag teruggedraaid.

De verbreding van de snelweg leidt tot meer stikstofuitstoot, ook in natuurgebieden langs de weg, oordeelt de Raad van State (RvS). Volgens de minister zou dat de „natuurlijke kenmerken van die gebieden” niet aantasten, maar de RvS stelt dat dit niet zeker is. Milieudefensie noemt de uitspraak „een overwinning voor de natuur, de luchtkwaliteit en het klimaat.”

Het ministerie wil over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken aanleggen op de A27 en de A12. Daardoor komen op de A27 twee keer zeven rijstroken beschikbaar. Bij landgoed Amelisweerd zou het verkeer door een overkapte bak moeten rijden, waarvoor een strook bos moet worden gekapt. Daar wordt al sinds 1980 tegen geprotesteerd.

De reden voor de uitspraak van de RvS is het ongeldig verklaarde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het stikstofbeleid ligt aan de basis van tal van vergunningen, maar is volgens de Raad van State in strijd met Europese regels. Het biedt namelijk geen garanties dat de schadelijke uitstoot van stikstof daadwerkelijk wordt beperkt.

Volgens Kerngroep Ring Utrecht is 2 x 6 rijstroken in plaats van 2 x 7 rijstroken binnen de bak in Amelisweerd mogelijk, een haalbaar alternatief voor het omstreden plan van de overheid. Dit is in het kort de conclusie van het verkeerskundig onderzoek, uitgevoerd door bureau SUUNTA in opdracht van de Kerngroep Ring Utrecht.

De uitspraak van de RvS leidt tot paniek bij Bouwend Nederland. Om te voorkomen dat grote bouw- en infrastructuurprojecten vastlopen vanwege de stikstofproblematiek, moet er noodwetgeving komen. De brancheorganisatie voor de bouw vreest voor „grote maatschappelijke en economische schade.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Olav Meijer
4 jaren geleden

Geweldig dat een nieuwe schandelijke aanslag op het prachtige bos Amelisweerd (voorlopig?) is voorkomen! Maar het blijft oppassen geblazen! Zeker waar plannen voor “noodwetgeving” worden gesmeed.