Buurtbewoners in de Amsterdamse Olympiabuurt hebben actie gevoerd tegen de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporatie Ymere en huurwoningen in het algemeen.

Terwijl vrijdag de mussen bijkans dood van de daken vielen, kwamen boze huurders van woningcorporatie Ymere in de Marathonweg in Amsterdam Oud-Zuid bijeen uit protest tegen de verkoop van de toch al spaarzame voorraad sociale huurwoningen, alsmede vrije sectorwoningen. Ze hingen spandoeken op en zongen met protestbordjes in de handen strijdliederen. Ymere verkoopt dit jaar zo’n acht huurwoningen in de Olympiabuurt.

„Alle sociale huurwoningen verdwijnen uit Zuid”, zegt Rik den Braber, voorzitter van Huurders Belang Zuid. „Dat moet stoppen!” „We willen dat het hier gemengd blijft”, zegt Els Timmerman, voorzitter van bewonerscommissie Olympia. Ze woont hier zelf al een kleine dertig jaar. „We zien dat het een gespleten en onpersoonlijke buurt wordt. Er komen alleen maar mensen met geld bij, terwijl het voor jongeren onmogelijk is hier een woning te krijgen.”

Speerpunt van Huurders Belang Zuid (HBZ) wordt lokale strijd voor behoud van de sociale voorraad. Woningcorporatie Ymere blijft daar woningen te koop aanbieden tegen de beloftes in die de corporatie in het verleden deed aan de bewonerscommissie Olympia. HBZ zal de verkoop van één specifieke woning, onderdeel van een wooncomplex, die in februari vrijkomt juridisch betwisten.

Bij de renovatie van het vijf blokken tellende complex, ruim 550 woningen, was door Ymere beloofd dat de helft sociaal zou blijven. Op die voorwaarde is de bewonerscommissie in 2008 akkoord gegaan. Ymere heeft zich niet aan deze mondelinge belofte gehouden. Toen de teller op 275 stond is zij gewoon doorgegaan met de verkoop. Botweg wordt ontkend dat er ooit iets beloofd is.

‘Woningen worden verkocht met als argument dat met de opbrengst er twee nieuwe voor teruggebouwd kunnen worden. Weliswaar buiten de Ring en weliswaar vaak micro-woningen, maar toch…’, meldt HBZ. De corporaties zeggen wel te moeten verkopen omdat de verhuurderheffing hen knecht. Door die heffing zouden zij wel moeten verkopen om aan kapitaal te komen om te investeren in nieuwbouw.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
rjm sluiter
4 jaren geleden

toch raar

dat je de woning verkoopt die is afbetaald en die
behalve periodiek groot onderhoud
netto winst oplevert (cashcow)

om geld te lenen en ergens anders heel duur
een woning te bouwen die nog jaren afbetaald moet worden

mischien is de fundering wel verrot…..