De Belgische regering had een milieueffectrapportage (MER) moeten opstellen voor verlenging van de levensduur van twee reactoren in Doel. De eveneens sterk verouderde kerncentrale in Borssele ligt weer stil.

Aangezien reactor Doel 1 en Doel 2 zich vlak bij de grens tussen België en Nederland bevinden, had volgens de EU-wetgeving bovendien een grensoverschrijdende beoordelingsprocedure moeten plaatsvinden, oordeelt het Europees Hof van Justitie. Vooralsnog hoeven de omstreden reactoren echter niet dicht want de ‘fout’ betreffende de MER kan nog worden rechtgezet.

De federale regering van België gaf in 2015 bij wet toestemming om de omstreden reactoren nog tien jaar langer te laten draaien, maar de Bond Beter Leefmilieu en haar Waalse tegenhanger Inter-Environnement Wallonie gingen bij het Grondwettelijk Hof in beroep tegen die beslissing. Ze eisten de sluiting van de kernreactoren omdat bij de levensduurverlenging geen publieke consultatie plaats heeft gevonden en er geen milieueffectenrapport werd opgemaakt.

De Bond Beter Leefmilieu ziet in de uitspraak van het Europees Hof een belangrijk precedent. „Zowel in België als elders in Europa zullen levensduurverlengingen niet meer via de achterkamers van de politiek beslist kunnen worden”, zegt energiespecialist Sara Van Dyck. „Er zal een publiek consultatieproces aan te pas moeten komen met een beoordeling van de milieueffecten.”

De eveneens stokoude kerncentrale in het Zeeuwse Borssele is sinds zondagochtend uitgeschakeld na een storing in de turbine, meldt elektriciteitsproducent EPZ. De oorzaak van de storing wordt onderzocht. De veiligheid van de installatie is volgens het stroombedrijf niet in het geding omdat de storing in het niet-nucleaire deel van de centrale zit. Borssele kan thans geen stroom leveren aan het landelijke net.

Afgelopen februari werd de centrale in Borssele ook al stilgelegd wegens een storing in de turbineregeling. Dat duurde toen ongeveer een week. Vorig jaar was de kerncentrale bijna anderhalve maand uit bedrijf als gevolg van technische problemen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties