Volgens de autoriteiten van het Oost-Afrikaanse land Ethiopië zijn zondag in 12 uur tijd meer dan 350 miljoen bomen geplant, een wereldrecord. Het project moet ontbossing tegengaan.

Ethiopië zet zwaar in op herbebossing omdat de mensen die er massaal aan landbouw doen de gevolgen van ontbossing aan den lijve ondervinden. Eind jaren 1800 was nog zo’n 35 procent van Ethiopië bebost, heden ten dage is dat nog minder dan 4 procent. Oorzaken van die drastische ontbossing zijn de snel groeiende bevolking waardoor er meer nood is aan landbouwland, niet-duurzaam bosbeleid en klimaatverandering.

Sinds 2016 neemt Ethiopië deel aan het initiatief African Forest Landscape Restoration Initiative waarbij ruim 20 Afrikaanse landen zich inzetten om tegen 2030 zo’n 100 miljoen hectare land te herstellen, een doelstelling die intussen al ruim is behaald. En daar heeft Ethiopië flink aan bijgedragen met de campagne ‘Green legacy’ van premier Abiy Ahmed.

Zijn politieke tegenstanders echter betichten de premier van populisme. Hij zou ermee slechts de aandacht af willen leiden van andere problemen in het land. Tussen mei en oktober is het de bedoeling om liefst 4 miljard bomen te planten in het land. Tot nu zitten de Ethiopiërs aan 2,6 miljard exemplaren. Zondag zijn er in een dag tijd liefst 350 miljoen bomen bij geplant. Een wereldrecord dat op naam stond van India waar 3 jaar geleden ruim 50 miljoen bomen werden geplant in één dag.

Ethiopië is een land met veel reliëf en bij hevige regen vloeit de grond van ontbost gebied snel weg. De vruchtbare toplaag spoelt het eerst weg. Ethiopië is daardoor een erosie-hotspot op de kaart van Afrika. In het noorden is de situatie als gevolg van die erosie zeer extreem. Sommige landbouwgronden zijn uit de productie genomen, maar het goede nieuws is dat de aarde zich snel zal herstellen.

Ook het nieuwe provinciebestuur van Limburg pakt het CO2-probleem adequaat aan. Tot 2028 worden er een miljoen bomen bij geplant. Sinds 2013 kapt Nederland jaarlijks meer bos dan dat er bomen worden geplant. Per jaar verdwijnt ruim 3.000 hectare bos. De provincies zijn thans verantwoordelijk voor het beleid van de bossen in Nederland. Een van de kerntaken van de Provinciale Staten is het realiseren van nieuwe natuur en het behoud van de huidige.

Onderzoekers aan de technische universiteit in Zürich schrijven in het blad Science dat er een miljard hectare bos (een biljoen bomen) bij moet worden geplant, een gebied ter grootte van de VS. Na analyse van 80.000 satellietfoto’s concluderen ze dat het haalbaar is. Het is volgens hen de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties