Energieslurpende datacenter in Amsterdam Zuid-Oost

De vraag naar elektriciteit in Amsterdam stijgt zo hard, dat een ‘stroominfarct’ op de loer ligt. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van netbeheerder Alliander.

„Straks is er in Amsterdam op piekmomenten 2,5 tot 6 keer meer vraag naar stroom dan er nu capaciteit beschikbaar is” zegt Peter Hofland van Alliander in Het Parool. „Op sommige plekken zitten we nu al aan onze max. Daar kunnen we klanten niet de capaciteit bieden die ze nodig hebben. We hoeven nog niet in te grijpen, maar dat moment komt wel dichterbij.”

Volgens Alliander was er de afgelopen periode ‘een enorme toename’ van vraag én aanbod – meer dan de elektriciteitskabels kunnen verwerken. De vraag neemt razendsnel toe door de vestiging van stroom slurpende datacenters. Ook wil Amsterdam snel woonwijken van het aardgas afhalen en mag er alleen nog gasloze nieuwbouw worden neergezet. Verder zijn er steeds meer elektrische auto’s.

De werkelijke ‘boosdoeners’ zijn het milieu en het streven van Amsterdam om in 2040 aardgasvrij en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Alleen al voor de plannen om in 2030 uitsluitend elektrisch vervoer toe te staan, zijn tussen de 40.000 en 70.000 laadpalen nodig tegen 1500 nu. Hofland: „De energietransitie vraagt juist méér stroom. Als je mensen van het gas af haalt en op een warmtenet aansluit, moeten ze pompen neerzetten die elektriciteit verbruiken.”

Ook nieuwbouw is een probleem. De stad wil tot 2025 ruim 50.000 woningen bouwen in ‘elektrische wijken’. Zo zijn voor de 6300 woningen in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland nu 19 trafohuisjes (‘middenspanningsruimtes’) gepland. Maar tegen de tijd dat die appartementen worden opgeleverd, zullen er op zijn minst 28 nodig zijn – in het uiterste geval zelfs 39. Een datacenter, de levensader van de Amsterdamse techindustrie, slurpt de stroombehoefte van een flink dorp tot middelgrote stad op. Daarnaast stoten ze enorm veel CO2 uit.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties