Een PvdA’er vond het wel een goed idee om dragers van de boerka het etiket homovriendelijk op te plakken. Of gaf hij daarmee juist een positief signaal af?

Het curieuze clubje had zich zondag tijdens de Canal Parade gehuld in boerka’s voor een Amsterdams grachtenpand geposteerd. Geen angstwekkende zwarte alles bedekkende kledij,  op de ogen na, maar in alle kleuren van de regenboog protesteerden zij tegen het boerkaverbod dat op 1 augustus is ingegaan. PvdA-raadslid Hendrik Jan Biemond nam eraan deel, zo liet hij de ‘linkse’ achterban weten via het Twitteraccount van PvdA Amsterdam.

‘My burqa is my right and pride’, viel te lezen op een van de omhoog gehouden protestbordjes, alsmede ‘No human is free untill we are all free’ en ‘Burqa queens’. ‘Voor de PvdA Amsterdam betekent vrijheid dat je mag zijn wie je bent en dus ook mag dragen wat je wilt’, schrijft de lokale partij in de omstreden tweet. Biemond zei na afloop van de carnavaleske vertoning niets met de boerka gemeen te hebben, maar wel tegen het verbod te zijn.

Wethouder en oud-fractievoorzitter Marjolein Moorman (PvdA) reageerdet maandag via Twitter dat een boerka de ongelijkheid van vrouwen en mannen symboliseert. ‘Een man mag zich vrij vertonen, maar de vrouw moet zich bedekken. Dat heeft voor mij niets met vrijheid te maken.’ Ook voormalig PvdA-Kamerlid Keklic Yücel heeft geen goed woord over voor de actie. ‘Mijn PvdA strijdt altijd voor de vrijheid en gelijkwaardigheid van vrouwen en niet voor de onvrijheid en ongelijkwaardigheid van vrouwen.’

Klare taal, maar waarom verkleedt Biemond zich als een homovriendelijke boerkanist? De boerka staat immers symbool voor afwijzing van onze democratische verworvenheden. Extreem-religieus geïndoctrineerde boerkanisten zijn vrouwen die niet alleen worden onderdrukt of zich laten onderdrukken, homoseksualiteit wordt door hen verworpen in al zijn facetten. Wilde Biemond hen soms een spiegel voorhouden? Was zijn boodschap tevens ‘Accepteer elkanders liefde, ook van hetzelfde geslacht’? We zullen het wel nooit weten.

Hendrik Jan Biemond is advocaat, politicus en voormalig officier van justitie. Vorig jaar raakte hij in opspraak vanwege zijn werk voor de tabaksindustrie. Strafrechtadvocaat en voormalig Eerste Kamerlid Britta Böhler (GL), nog zo’n lichtend pad die onder anderen Volkert van der Graaf verdedigde, ziet in Biemond een uitstekende minister van Justitie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties