Op het populaire Spaanse vakantie-eiland brengt de actiegroep Arran vrijwel elke nacht vernielingen toe aan huurauto’s uit protest tegen het massatoerisme.

De militante actiegroep plaatste op Twitter een video waarop te zien is hoe gemaskerde mannen in witte pakken door de straten van de hoofdstad Palma trekken en willekeurig huurwagens vernielen. Banden worden lek gestoken, ruiten ingeslagen en de wagens worden beklad met slogans. ‘Er zijn maar liefst 100.000 huurwagens op dit eiland […] dat veranderd is in een toeristisch buffet. Daarom gaan we in het offensief.’

Het is niet de eerste keer dat Arran verantwoordelijk is voor acties tegen het massatoerisme. Eerder sloegen ze ook al toe in Barcelona en Valencia. De groep is van mening dat de huurauto’s vervuilend zijn en symbool staan voor de vele toeristen. Vorige maand werd nog een groot bord geplaatst in Barcelona met daarop de tekst ‘Toerisme doodt de stad’.

Augustus 2017 had de groep het gemunt op een volle toeristenbus in Barcelona. Die werd tegengehouden en beklad met protestleuzen. Tevens werden banden kapot gesneden van in openbare fietsrekken gestalde huurfietsen. De fietsen werden voorzien van plakkaten waarop de kwalijke rol die toeristische bedrijven spelen, zoals de sector commerciële fietsverhuur, wordt gehekeld als het gaat om het faciliteren van de toerismestroom naar en in de Catalaanse hoofdstad.

Al jaren vinden Spanjaarden dat veel steden door het massatoerisme niet leefbaar meer zijn. Jaarlijks bezoeken ruim 10 miljoen toeristen Barcelona, een stad van 1,6 miljoen inwoners. De drukte wordt mede veroorzaakt doordat inwoners hun woning via commerciële sites zoals Airbnb verhuren. Ook de toename van het aantal toeristen dat met lucratieve cruiseschepen de stad aandoet, veroorzaakt extra overlast.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties