Actievoerders op het dak van het NAVO-gebouw in Den Haag worden verwijderd          foto: Jan Kees Helms

Tientallen actievoerders hebben zondag op het terrein van TNO en de NAVO in Den Haag geprotesteerd tegen ‘het militariseren van grenzen en het bijdragen aan redenen waarom mensen moeten vluchten.’

Het is een jaarlijks terugkerend protest dat zich afwisselend in Europese landen afspeelt. Vorige week donderdag streek het internationale gezelschap neer in het gekraakte Huize Ivicke in Wassenaar alwaar gepraat werd over de ‘muren van Fort Europa die alsmaar hoger worden, reddingsacties van hulporganisaties die worden tegengewerkt en vluchtelingen die worden opgesloten en gedeporteerd’, meldt het No Border Network.

Vast onderdeel van de vierdaagse bijeenkomst is de voorbereiding van lokale protestacties. Met als resultaat dat afgelopen zondag actievoerders het terrein van TNO en de NAVO (Communications and Information Agency) aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag betraden. Elf daarvan slaagden erin op het dak van het NAVO-gebouw te klimmen, waarna een spandoek aan de gevel werd bevestigd met de bekende tekst ‘Geen Mens Is Illegaal’.

Bij de poort van het terrein hielden tientallen mensen spandoeken op (‘NATO Kills’) en deelden flyers uit. Daarnaast lieten zij het geluid horen van de nabij gesitueerde Bourdonklok op de Waalsdorpervlakte die jaarlijks tijdens dodenherdenking op 4 mei klinkt. Het klokkengelui werd afgewisseld middels het voorlezen van de lange lijst met vluchtelingen die zijn omgekomen als gevolg van het Europese migratiebeleid.

‘EU-lidstaten en derde landen voorzien zich, vaak met hulp van EU-financiering, van steeds meer militaire middelen voor grensbewaking’, aldus No Border Network. ‘Hierdoor worden migranten gedwongen om steeds gevaarlijkere routes te nemen, vallen zij steeds vaker in handen van criminele mensensmokkelnetwerken en sterven migranten aan de grenzen van Europa en daarbuiten.’

NAVO-schepen in het kader van de Frontex-operatie Poseidon zijn aanwezig bij de Zuid-Europese grenzen om vluchtelingen op zee tussen Turkije en Griekenland tegen te houden, meldt No Border verder. ‘De NAVO-missie Sea Guardian was nauw betrokken bij Operatie Sophia, de eerste openlijk militaire EU-operatie om vluchtelingen tegen te houden voor de kust van Libië.’ Ook de rol van onderzoeksinstituut TNO wordt gehekeld, dat ‘tot de grootste ontvangers van EU-subsidies behoort voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking.’

De Haagse politie hield bij de acties in totaal achttien personen aan: zondagochtend op het terrein van de NAVO en onderzoeksinstituut TNO in Den Haag zes activisten, elf ‘s middags op het dak van het NAVO-gebouw en de achttiende buiten het terrein vanwege het niet hebben van een identificatiebewijs. Op één persoon na, wiens voorarrest met twee weken is verlengd omdat hij niet meewerkt met het afgeven van vingerafdrukken, is iedereen weer vrij.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties