De ‘klimaatneutrale’ zeiltocht van Thunberg naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York is een farce. Terug naar Zweden neemt de bemanning het vliegtuig.

Vorige week begon de 16-jarige jeugdicoon en klimaatactiviste Greta Thunberg met haar bemanning op een zeilboot een twee weken durende zeetocht vanuit het Britse Plymouth naar Amerika. Zij maakt daarmee een statement tegen het vliegverkeer dat CO2-uitstoot veroorzaakt. In New York mag Thunberg een lezing houden over de naderende zondvloed die het gevolg zou zijn van CO2-uitstoot.

Thunberg werd bekend omdat ze al sinds de zomervakantie van vorig jaar staakt voor het klimaat, en dus niet naar school gaat. Andere scholieren volgden haar voorbeeld, ook in Nederland door te spijbelen en in willekeurige steden met protestbordjes de straat op te gaan. Als je gelooft dat de verandering van het klimaat veroorzaakt wordt door de uitstoot van CO2, voer dan gericht actie, bijvoorbeeld tegen de uitbreiding van Schiphol en demonstreer in Aalsmeer.

Terug naar Thunberg en haar luxe zeilreisje. Duitse media, waaronder de Tageszeitung, melden dat de doelstelling van de klimaatneutrale reis helemaal niet gehaald zal worden. Dat doen ze op basis van uitspraken van de meevarende schipper Boris Hermann. Thunberg zeilt naar New York, maar haar zeilbemanning van zes man ziet het varen terug naar Engeland niet zitten. Zij kiezen dan voor het vliegtuig.

Op basis daarvan, zo berekende de Duitse journalist Claus Hecking, werkzaam voor Der Spiegel, had Thunberg beter in haar eentje een retourtje met het vliegtuig kunnen boeken. Bovendien vliegt Thunberg bij aankomst in Amerika naar New York. Haar terugtocht naar Zweden zal ze mogelijk op een containerschip ondernemen, een van de meest vervuilende transportmiddelen die er bestaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Dit is een niettemin oproep aan alle mensen, ouders en kinderen, studenten en werkende mensen, gepensioneerden en grootouders, om deel te nemen aan de eerste algemene klimaatstaking op 27 september. Verlaat de scholen en de kantoren, de universiteiten en de winkels, en ga de straat op in Den Haag. Ook scholieren mogen staken.

Omdat het klimaatakkoord nog lang niet ver genoeg gaat, omdat het niet eerlijk genoeg is en omdat de Nederlandse regering het vonnis in de Urgenda klimaatzaak niet respecteert. Wij zijn voor een Green New Deal met eerlijk en ambitieus klimaatbeleid dat ook echt genoeg is om de klimaatcrisis te beteugelen.

Deze klimaatstaking wordt in Nederland georganiseerd door een brede coalitie van organisaties, en is onderdeel van de grootste internationale klimaatmobilisatie uit de geschiedenis. Voortbouwend op de succesvolle jongerenstakingen van voor de zomer zullen jongeren en volwassenen voor het eerst samen staken voor een leefbare en rechtvaardige wereld, nu en in de toekomst.

Wij roepen iedereen op om zich aan te sluiten. Iedereen is welkom en we hebben iedereen nodig. Deel dit event met je klasgenoten, collega’s, mede-studenten, familie, App en bel je vrienden. Samen maken we deze klimaatstaking groot!

Fridays for Future Nederland – Earth Strike Nederland – Code Rood – Fossielvrij NL – Jongeren Milieu Actief – JMA – Teachers for Climate NL – Students for Climate NL – Extinction Rebellion NL

**Gezocht: partners en vrijwilligers**
De komende weken hebben we iedereen hard nodig. Scholieren en studenten, buschauffeurs, boeren, organisaties… Maak de klimaatstaking groot en doe mee. Meld je aan als vrijwilliger of je organisatie als partner via: http://bit.ly/27SeptIkDoeMee