De Turkse politie heeft zeker 418 personen opgepakt in een onderzoek naar de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. De HDP spreekt van een politieke staatsgreep.

De arrestaties vonden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken plaats in 29 provincies. Het nieuws volgt op de bekendmaking dat de burgemeesters van drie grote steden in het zuidoosten van het land zijn vervangen tijdens een onderzoek naar terreurgerelateerde activiteiten. Het gaat om bestuurders van Diyarbakir, Mardi en Van.

De burgemeesters zijn lid van de pro-Koerdische partij HDP. Volgens het ministerie wordt onderzocht of ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verspreiden van propaganda of dat ze lid zijn van een terroristische organisatie. Dictator Erdogan waarschuwde in aanloop naar de lokale verkiezingen in maart dat toekomstige burgemeesters vervangen kunnen worden als ze banden hebben met de PKK.

‘Dit is een nieuwe politieke staatsgreep. Het is ook een duidelijke en vijandige houding ten opzichte van de politieke wil van het Koerdische volk’, meldt de Centrale Raad van Bestuur van HDP in een verklaring afgedrukt door de krant Cumhuriyet. ‘Dit is niet alleen het probleem van de HDP en het Koerdische volk maar van alle volkeren in Turkije. Zwijg niet, als je je stil houdt dan keur je de massa-arrestatie goed.’

De militaire operatie doet denken aan die van 2016 toen tientallen burgemeesters werden ontslagen om dezelfde reden. Honderden HDP-leden zitten momenteel vast onder wie circa veertig burgemeesters. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat burgemeesters Bedia Özgökce Ertan, Selcuk Mizrakli en Ahmet Türk in verband met het lopende onderzoek als voorzorgsmaatregel zijn vervangen.

Eerder deze maand besloot een rechtbank van Erdogan in Ankara dat 136 websites worden geblokkeerd, waaronder die van de onafhankelijke nieuwsorganisatie Bianet. ‘Dit schandalige besluit is de meest recente frontale aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting in Turkije’, reageerde Milena Buyum, Amnesty’s Turkije-medewerker. ‘Het laat een verdere aanscherping van de al bestaande censuur zien.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties