De Partij voor de Dieren (PvdD) is een actie gestart om natuur in Gelderland aan te kunnen kopen om te voorkomen dat particulieren kavels van Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland in handen krijgen.

In mei van dit jaar zijn Gelderland en Staatsbosbeheer gestart met een openbare grondruil van in totaal 600 hectare natuurgrond. Tot eind deze maand kan iedereen inschrijven op 170 kavels, die een vaste prijs hebben. Vastgelegd is dat deze kavels natuurgrond moeten blijven. Met de opbrengst belooft Staatsbosbeheer waardevollere natuur terug te kopen, maar Natuurmonumenten noemt het voornemen stuitend.

Ook de PvdD vreest dat nieuwe eigenaren de natuurgrond zullen verkwanselen. Dat is volgens de partij onverantwoord. De partij stelde daarom Kamervragen en start een nieuwe woudfunding (crowdfunding) om in ieder geval een deel van de natuur veilig te stellen. Met elke 5 euro die de ‘woudfunding’ opbrengt, wil de partij een vierkante meter grond opkopen „om te voorkomen dat natuur verloren gaat”.

Een notaris bepaalt in september wie een kavel krijgt. Dan is ook pas bekend hoeveel aspirant-kopers zich hebben gemeld. De meeste kavels kosten veel minder dan de 5 euro per vierkante meter die de PvdD ervoor vraagt. Dat komt volgens de partij omdat er rekening is gehouden met bijkomende kosten voor beheer. De met donaties aangekochte grond blijft eigendom van de partij.

Volgens Staatsbosbeheer heeft de PvdD „het niet goed begrepen”. „We willen juist meer aaneengesloten natuurgebieden en minder versnippering. Hun actie werkt versnippering daarentegen weer in de hand”, aldus een woordvoerder. De inschrijving voor de kavels sluit op 31 augustus.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties