Cultuurbarbaren hebben zaterdagnacht in Dover een muurschildering van de kunstenaar Banksy over geschilderd. Het werk was een toeristische trekpleister, mensen gingen ermee op de foto.

Op de muurschildering stond een arbeider op een ladder afgebeeld die een ster in het logo van de Europese Unie weg aan het beitelen was. De gele ster stond symbool voor Groot-Brittannië dat, zoals het zich nu laat aanzien, op 31 oktober de EU de rug toekeert. Het kunstwerk van de artiest Banksy sierde sinds 2017 de zijgevel van het Castle Amusements-gebouw in Dover.

Volgens omwonenden van het gebouw werd er zaterdag ineens een grote steiger voor de gevel geplaatst waarna die nacht het kunstwerk met witte verf is overgeschilderd. Volgens de BBC is het niet duidelijk of het werk daadwerkelijk is overschilderd of dat het is verwijderd zodat het kan worden verkocht. Alsof een muurschildering zomaar even ongehavend verwijderd kan worden.

De familie Godden, eigenaar van het gebouw, liet in mei 2017 al weten de mogelijkheden voor het bewaren, verwijderen of verkoop van het kunstwerk te onderzoeken. De muurschildering was een mijlpaal geworden in Dover, de veerhaven die het Verenigd Koninkrijk met Frankrijk verbindt. Toeristen waren vaak gestopt om het schilderij te zien en selfies te maken met een originele Banksy.

Omdat het een Brexit-statement betreft, zijn ook nu de meningen over de vernieling verdeeld. ‘Waarom? Ik kan niet begrijpen waarom ze dit meesterwerk wit hebben gemaakt’, schrijft Lisa Green-Jones, een inwoner van Dover, op Facebook. ‘Het is een absoluut drama. Ik had onlangs familie uit Ierland en toen we in de stad aankwamen, was het eerste wat ze zeiden dat we naar de Banksy konden gaan.’

David Joseph Wright daarentegen, tevens inwoner van Dover, vertelt aan CNN er bepaald niet rouwig om te zijn dat het kunstwerk vernield is. „Ik vind het niet erg dat het weg is, de graffiti veroorzaakte criminele schade aan het gebouw”, aldus Wright. Hij is blij dat het hem niet langer aan Brexit zal herinneren. „Ik wil in de EU blijven en ik vrees wat er gaat gebeuren als we de EU op 31 oktober verlaten.”

‘Denk niet dat ik ooit heb gehoord van een andere stad, dorp of stad waar ooit een Banksy is over geschilderd! OMG Dover, wat ben je aan het doen!’, reageert Zara White zei op Facebook. Andere inwoners van Dover uitten hun ongenoegen via Twitter. ‘Namens de inwoners betreur ik de vernietiging van onze Banksy. Cultureel vandalisme van de hoogste orde’, tweette Peter Garstin. ‘Censuur!’, tweette iemand anders.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties