In de provincie West-Papoea van Indonesië zijn zes betogers doodgeschoten door veiligheidstroepen. De betoging was gericht tegen de arrestatie van studenten die eerder de Indonesische vlag in een riool gooiden.

De dodelijke schietpartij van dinsdag vond plaats tijdens een betoging bij een overheidsgebouw in het district Deiyai van West-Papoea waar duizenden Papoea’s de straat voor waren opgegaan. Een mensenrechtenadvocaat van een Indonesisch informatiecentrum voor vluchtelingen en asielzoekers zegt dat het vuur werd geopend toen demonstranten op vreedzame wijze het gebouw naderden.

Volgens de nationale politie in Jakarta liep het vreedzame protest, waar 150 mensen aan deelnamen, uit de hand toen ‘duizenden anderen het gebouw probeerden te bestormen met pijlen en kapmessen’. Sinds begin vorige week is het onrustig in West-Papoea. Op verschillende plekken, zoals in de hoofdstad Manokwari en in Sorong, liepen demonstraties uit op rellen waarbij barricades werden opgeworpen en gebouwen in brand werden gestoken.

De onrust brak uit nadat tientallen studenten uit West-Papoea werden opgepakt omdat ze op 17 augustus op de Indonesische onafhankelijkheidsdag de Indonesische vlag in een riool zouden hebben gegooid. Politieagenten zouden bij de aanhoudingen racistische opmerkingen hebben gemaakt, Papoea’s werden apen genoemd. Vorige week maandag gingen in de regio Deiyai zo’n vijfduizend inwoners de straat op.

Papoea kent al decennialang een sterke weerzin tegen het Indonesische gezag. Al sinds 1963 bestaan er separatistische groeperingen op het Indonesische deel van het eiland Nieuw-Guinea dat veel goud en andere natuurlijke bronnen rijk is. De betogers vinden dat de regering de oorspronkelijke inwoners discrimineert en achterstelt. Ze vragen ook om een referendum waarmee de inwoners van West-Papoea zich voor of tegen onafhankelijkheid kunnen uitspreken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janna Kodde
4 jaren geleden

Wat zullen de inwoners van West Papua zich nog steeds verraden voelen door Nederland, die wel geprofiteerd heeft van de rijkdommen, maar toen niet en nu niet ook maar iets voor de bevolking betekent.