Milieuactivisten dreigen met de inzet van drones het vliegverkeer van en naar de Londense luchthaven Heathrow volgende maand in de war te gooien.

Reizigers die op 13 september vanuit hun vakantiebestemming terugkeren naar de Britse luchthaven Heathrow bij Londen wachten angstvallig af of de mededeling van een splintergroepering van de actiegroep Extinction Rebellion, bewaarheid zal worden. Milieuactivisten dreigen namelijk met de inzet van speelgoeddrones het vliegverkeer op Heathrow te verstoren.

Volgens plannen die de Daily Mail op zondag heeft ontvangen, wordt de geplande drone-aanval Heathrow Pause genoemd. De activisten zeggen dat ze ‘een maas in de gezondheids- en veiligheidsprotocollen van de luchthaven van Heathrow zullen gebruiken’ om met drones binnen de beperkte zone te vliegen. Een van de organisatoren is Roger Hallam, een academicus en tevens mede-oprichter van Extinction Rebellion.

In een onder meer op YouTube geplaatste video legt een milieuactivist uit dat het een vreedzaam protest betreft waarbij het vliegverkeer niet in gevaar komt, mits de verkeersleiding hun adviezen serieus neemt. Niet alleen de actiedag is bekend gemaakt, men belt een paar uur voordat de eerste drone de lucht ingaat het geplande tijdstip door. De drones zullen op zo’n 1,5 kilometer afstand van de luchthaven vliegen, zodat de kans uitblijft dat ze in botsing komen met een vliegtuig, of in de propeller worden gezogen.

De actie wordt op vrijdag 13 september gevoerd maar zal vermoedelijk een week gaan duren. Ongeveer 219.000 mensen maken dagelijks gebruik van Heathrow Airport, dus de geplande acties kunnen gevolgen hebben voor meer dan een miljoen reizigers. Heathrow Pause doet denken aan de drone-aanvallen op de Londense luchthaven Gatwick in december 2018, maar die werden niet aangekondigd noch opgeëist.

In Groot-Brittannië kan een gevangenisstraf van vijf jaar worden opgelegd aan personen die worden betrapt op het vliegen met een drone binnen een straal van 5 km van een luchthaven. De milieuactivisten die de actie openbaar hebben gemaakt, zijn zich daarvan bewust maar zeggen ‘vastberaden te zijn’ en ‘een daad willen verrichten ter verdediging van het leven.’ Ze doen het ‘omdat ons geweten ons geen andere keus laat dan te handelen.’

London Heathrow Airport is de grootste luchthaven van Europa en tevens de luchthaven met de meeste verbindingen naar andere luchthavens. Er worden plannen uitgewerkt voor de aanleg van een derde start- en landingsbaan waarmee de uitstoot van CO2 door het vliegverkeer met zo’n 40 procent toeneemt. Tevens zal de uitstoot van fijnstof significant toenemen. Milieuactivisten lopen dan ook al jaren te hoop tegen Heathrow.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties