Een Rus is veroordeeld tot drie jaar strafkamp voor het spuiten van pepperspray in het gezicht van twee politieagenten tijdens een verboden demonstratie.

Een ander kreeg twee jaar cel opgelegd wegens een poging een aanhouding te verhinderen. Daarvoor had hij de pols van een agent vastgepakt. Een blogger die had opgeroepen tot de moord op kinderen van politieagenten op Twitter kreeg vijf jaar cel. Hij zei dat zijn woorden uit hun context waren gehaald, meldt persbureau AP. Tijdens het protest op 27 juli tegen eerder politiegeweld werden ongeveer 1400 mensen tijdelijk vastgezet.

Van vijf personen werd de aanklacht ingetrokken wegen gebrek aan bewijs. Het Onderzoekscomité zei dinsdag dat ze ‘geen criminele activiteiten waar hebben genomen’ bij het vijftal. Onder hen is Sergei Abanichev die ervan werd beschuldigd een papieren beker naar de politie te hebben gegooid en daarvoor inmiddels bijna een maand in de gevangenis zit… De onderzoekers hebben de rechtbank ook verzocht om nog twee verdachten vrij te laten die huisarrest hebben gekregen.

Veertien mensen, veelal zonder politiek activistische achtergrond, worden beschuldigd van deelname aan rellen hetgeen tot maximaal acht jaar gevangenisstraf kan leiden. Wekenlang is de Russische oppositie in de hoofdstad de straat op gegaan om te demonstreren voor vrije en eerlijke gemeenteraadsverkiezingen van komende zondag. De autoriteiten heeft een tiental oppositiekandidaten geweigerd om mee te doen.

De autoriteiten lieten aanvankelijk de weekendprotesten ongehinderd doorgang vinden maar verboden in een later stadium de bijeenkomsten en begonnen de demonstranten aan te houden en te slaan, wat alleen maar bijdroeg aan het aanzwellen van de woedende menigte. Op zaterdag 27 juli vond de massa-arrestatie plaats met als doel de oppositie, hun aanhang en overige betogers het zwijgen op te leggen.

Een van de protestleiders, Lyubov Sobol, werd maandag aangehouden en zal later vandaag voor het gerecht verschijnen op beschuldiging van herhaalde overtredingen van de wet op openbare bijeenkomsten. Dit luttele dagen voor de lokale verkiezingen. De politie heeft maandag ook de gemeentelijke wetgever Ilya Azar aangehouden bij zijn woning en diens kindje alleen gelaten in een niet afgesloten appartement.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties