Een ratjetoe van mensen is van zins komende vrijdag verhaal te halen bij de lokale politieke macht vanwege de ontruiming van een ecodorp in de Lutkemeerpolder eerder deze week.

Afgelopen maandag werd een bezette groenstrook in de Lutkemeerpolder in Amsterdam West ontruimd, zes personen weren aangehouden. Dit om de plannen van Schiphol Area Development Company (SADC) mogelijk te maken. De bezetters – tuinders, hippies, milieuactivisten, anarchisten en omwonenden – spreken op de website van Behoud Lutkemeer over ‘de laatste vruchtbare akkergrond van Amsterdam dat wordt vervangen voor een bedrijventerrein waar niemand op zit te wachten’.

Sinds zaterdagavond poogden bezetters van het ecodorp te beschermen tegen vernieling door graafmachines. Ongeveer 150 buurtbewoners, tuinders en sympathisanten verzamelden zich in het kader van een oogstfeest om de moestuinen in de Lutkemeerpolder te verdedigen. Het mocht niet baten. ‘Op bevel van onze ‘groene’ gemeente werd maandag een politiemacht opgetrommeld om ons hardhandig te ontruimen en werden binnen vier uur tijd de pompoenen, zonnebloemen en het harde werk van tientallen tuinders vernietigd.’

Gebruik dit groen nou voor stadslandbouw, vinden zij, als alternatief voor voedsel dat van over de hele wereld wordt geïmporteerd. Dat GL het als grootste partij in de gemeenteraad niet met ze eens is, zit ze nog het meest dwars. Wethouder Van Doorninck (Duurzaamheid) en burgemeester Halsema zijn de gebeten hond. Op de avond van de ontruiming togen bezetters reeds naar het stadhuis maar de politie weerhield hen ervan de fractiekamer van GL te bereiken.

‘De Lutkemeerpolder is van levensbelang voor een gezond, groen en duurzaam Amsterdam: biologische kleinschalige landbouw, korte voedselketen, verantwoorde voeding, waterberging, de ligging aan de ecologische hoofdstructuur en biodiversiteit’, aldus de actievoerders. Op vrijdag 6 september zetten zij hun verzet voort en roepen iedereen op zich aan te sluiten bij het protest, om 17 uur op het Jonas Daniël Meijerplein.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron
4 jaren geleden

Zouden die klimaatscholieren ook op komen dagen?

Karel
4 jaren geleden

Vreemd bericht, vreemde taal ook (ratjetoe, bestorming, dat zal de telegraaf graag overnemen). Er is ook helemaal geen ‘ecodorp’ en er waren zaterdag geen 50 maar 200 mensen op de manifestatie. Die een van vele was, een actiekamp vorig jaar trok 750 mensen en een petitie tegen het bedrijventerrein werd ondertkend door 13.000 mensen. De schrijvert, die er kennelijk zelf niet is geweest heeft ook gemist dat de kern van de Lutkemeerpolder wordt gevormd door biologisch akkerbouwbedrijf De Boterbloem die ook door Groenlinks daar weggepest wordt. Misschien volgende keer gewoon de nieuwsbrief van behoud Lutkemeer overnemen?

Mireila
4 jaren geleden

@Karel: Vreemde reactie. Wat is er meer met het woord ratjetoe? Is synoniem aan verzameling. De kop is overduidelijk een kwinkslag, ‘bestorming’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, niks mis mee. Het bericht vermeldt de opkomst van zaterdag op 150 deelnemers, en dus niet 50. Geen ecodorp? Ach, wat maakt dat nu uit. Verder heb je kritiek op Ravage omdat ze in een nieuwsitem, dat toegespitst is op de actie van vrijdag, geen aandacht schenken aan het verleden. Dit terwijl de tekst een link bevat naar de website van Behoud Lutkemeer waarop die geschiedenis aan bod komt. Jouw reactie lijkt mij typisch een gevalletje azijnzeikerij.