De Ierse overheid wil jaarlijks 22 miljoen bomen aanplanten gedurende de komende twintig jaar. In 2040 moet de bosoppervlakte van het eiland met een vijfde gestegen zijn.

Ierland behoort momenteel bij de minst beboste landen in Europa. Door de jaarlijkse aanplant zal het land over 20 jaar 440 miljoen extra bomen tellen. De meeste aanplantingen komen op rekening van de overheid, boeren en grote landeigenaren. Een derde zal bestaan uit loofbomen, een poging om de inheemse bossen een stuk te herstellen die grotendeels verdrongen zijn door naaldbomen.

In de The Irish Times zei een woordvoerster van het Department of Communications Climate Action and Environment over de nieuwe aanplant: „Het klimaatactieplan noopt ons ertoe een uitbreiding van bosbouw en bodembeheer te bewerkstelligen door ervoor te zorgen dat de koolstofreductie door landbouw wordt gecompenseerd in de periode 2021 tot 2030 en in de jaren daarna.” Het ambitieuze plan zou een significante verschuiving in het gebruik van landbouwgrond in Ierland betekenen.

Toch krijgt het plan ook kritiek van milieu-organisaties. „Dat de Ierse regering miljoenen bomen aan wil planten is duidelijk een poging om de krantenkoppen te halen”, zegt de milieuorganisatie Irish Wildlife Trust in een reactie. Als het plan slaagt, blijft Ierland immers helemaal achteraan het Europese peloton hangen en doet enkel Malta het slechter qua percentage bosoppervlakte.

Onderzoekers aan de technische universiteit in Zürich publiceerden onlangs in het blad Science de boodschap dat wereldwijd er één miljard hectare bos (een biljoen bomen) bij moet worden geplant, een gebied ter grootte van de VS. Na analyse van 80.000 satellietfoto’s concluderen ze dat dit haalbaar is. Het is volgens hen de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Veel landen hebben zich gericht op initiatieven voor het planten van bomen om hun steentje bij te dragen. Ethiopië zei in juli dat het meer dan 350 miljoen bomen op één dag had geplant als onderdeel van een landelijke inspanning om ontbossing en opwarming van de aarde tegen te gaan. India had in 2016 een soortgelijk initiatief plaats door 50 miljoen bomen per dag te planten. Ook de Nederlandse provincie Limburg komt in actie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties