De Europese Commissie heeft ingestemd om Lelystad Airport uit te breiden. Steek dat klimaatakkoord dus maar in uw reet, is in wezen de boodschap van de EU.

Het voorstel is voorgelegd aan alle EU-lidstaten die unaniem akkoord zijn gegaan. Daarmee is een van de belangrijkste hobbels voor uitbreiding van Lelystad Airport genomen. Luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven krijgen voorrang op Lelystad, staat in de regeling. Het betekent uitbreiding van het zwaar vervuilende vliegverkeer en verhoging van geluidhinder.

De tegenstanders van meer vluchten op Lelystad hebben de hoop nu gevestigd op andere problemen die nog moeten worden opgelost, zoals het stikstofprobleem. Jaap Kloosterziel van actiegroep Red de Veluwe: „We gaan er vanuit dat de leden van de Tweede Kamer kritisch zullen kijken naar wat dit te betekenen heeft en dat men niet akkoord gaat met autonome groei. We moeten nog zien of het wel doorgaat.”

Ook Greenpeace, Natuur & Milieu en Milieufederatie Noord-Holland zijn mordicus tegen het besluit van de EU. „Het openen van de luchthaven veroorzaakt grote klimaat- en natuurschade en zal zorgen voor veel overlast voor omwonenden. De enige manier om dat te voorkomen is door de uitbreiding van Lelystad Airport af te blazen. Deze grote vervuiler moet er niet komen, want het klimaat kan al deze vluchten niet aan.”

Maar liefst 18.000 nieuwbouwprojecten, waaronder uitbreiding van Lelystad Airport, staan op de tocht sinds de Raad van State een streep heeft gezet door het veel te soepele stikstofprogramma van de Nederlandse overheid. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang die in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is gemaakt, melden bronnen aan de NRC.

Tevens maakt RTL Nieuws vandaag bekend dat de Randstad tot de vuilste gebieden van Europa behoort. Tien tot vijftienduizend Nederlanders overlijden jaarlijks aan de gevolgen van vieze lucht en herrie. Rond Schiphol, Amsterdam en Rotterdam is dat risico soms wel drie keer groter dan bijvoorbeeld in Drenthe, Groningen of op de eilanden, blijkt uit gegevens van het RIVM. RTL Nieuws heeft de gegevens omgezet naar een eigen kaart, huiver voor Code Rood!

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties