Milieuactivisten hebben zaterdag gedurende een paar uur de toegang tot het filmfestival in Venetië geblokkeerd. Ze vroegen daarmee de aandacht voor de vervuiling die cruiseschepen veroorzaken.

Ruim driehonderd betogers, gekleed in witte overalls, namen zaterdagochtend vroeg bezit van de rode loper waarover filmsterren het Palazzo del Cinema betreden. Ze toonden boren met leuzen als ‘Grandi navi no’ (geen grote schepen), ‘Big ships kill Venice’ (grote schepen doden Venetië) en ‘Ons huis staat in brand’. Ze eisen actie tegen klimaatverandering en een onmiddellijk verbod op cruiseschepen die het Kanaal van Giudecca dagelijks binnenvaren.

De demonstranten, die tot Italiaanse en buitenlandse actiegroepen behoren, namen deel aan een vijfdaags klimaatkamp in Venetië. „De klimaatcrisis kent geen grenzen. Waarom zouden we bij een bepaalde grens stoppen en ons slechts druk maken over enkele lokale problemen?”, zei demonstrant Sina Reisch van de Duitse groep Ende Gelande tegen een verslaggever van Reuters. „We moeten laten zien dat klimaatverandering en ons protest internationaal van aard is.”

De demonstranten kregen de steun van rocker Mick Jagger en acteur Donald Sutherland, die later over de rode loper liepen om hun nieuwste film The Burnt Orange Heresy te presenteren. „Ik ben blij dat ze dit doen, omdat zij degenen zijn die de planeet zullen erven”, zei Jagger op een persconferentie om de film te promoten. „We bevinden ons momenteel in een zeer moeilijke situatie, vooral in de VS.”

„Ik ben blij dat mensen er zoveel nadruk op leggen en dat ze overal willen protesteren, of het nu de rode loper is of een andere plek”, aldus Donald Sutherland. Hij is van mening dat milieuactivisten „harder moesten strijden” en „zoveel mogelijk steun moeten krijgen als ze verdienen.” Sutherland voegde eraan toe dat degenen die voor de benarde situatie van migranten aandacht vragen ook steun nodig hebben.

Na dertien jaar protesteren tegen het massatoerisme lijken de inwoners van Venetië overigens eindelijk hun zin te krijgen, al was daar wel een ongeval voor nodig. Cruiseschepen worden vanaf september uit de stad geweerd. Het besluit komt nadat in juni een gigantisch cruiseschip tegen een toeristenboot en een aanlegsteiger botste, waarbij vier gewonden vielen. Cruiseschepen zullen op de langere termijn niet meer bij het San-Marcoplein kunnen aanleggen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 jaren geleden

Een cruiseschip heeft 3.000-4.000 mensen aan boord.
Zet die vervuiling eens af tegen 1.500-2.000 huishoudens met een huis, verwarming, koken, baden, riolering etc.
En dan ook nog de auto-uitstoot, brandstofgebruik. Al was het alleen maar voor de boodschappenritjes die op een cruiseschip niet nodig zijn.
Ik zou graag zo’n overzicht willen zien waaruit blijkt dat een cruise schip uiteindelijk vervuilender zou zijn.

Bram
4 jaren geleden

Het gaat om de uitstoot van de schepen, beste Frans:

https://www.ravage-webzine.nl/2016/05/25/cruiseschepen-zijn-immense-vervuilers/