Ruim 500 mensen hebben maandag in Den Haag gedemonstreerd tegen de uitrol van het 5G mobiele netwerk. Ze vinden de elektromagnetische straling schadelijk voor de volksgezondheid.

De betogers scandeerden leuzen als ‘5G=gif’ en ‘Wij zijn geen proefdieren’ en droegen spandoeken en borden met teksten als ‘5G = killing us softly’ en ‘5G-vluchteling’. Telecomproviders bereiden de uitrol voor van 5G-internet. Het is de bedoeling dat Den Haag volgend jaar de eerste stad in Nederland wordt met zo’n razendsnelle internetverbinding.

Het nieuwe netwerk is volgens de providers nodig om er voor te zorgen dat het mobiele internetnetwerk sneller wordt en intensiever kan worden gebruikt. Uiteraard moet je daarvoor wel eerst een nieuwe smartphone aanschaffen, het draait nu eenmaal om de winst. Platform Stop 5G vreest met name dat het 5G-netwerk risico’s met zich meebrengt op het gebied van gezondheid, leefklimaat, infrastructuur en privacy.

‘238 erkende wetenschappelijke experts stellen dat de huidige limieten voor 2G, 3G en 4G de burger niet genoeg beschermt tegen risico’s als hoofdpijn, slaapproblemen, toename van onvruchtbaarheid en kanker’, melden de organisatoren. ‘Na de uitrol van 5G verwacht men een toename van bovenstaande en voorziet men ernstige schade aan de huid, zoals huidkanker.’

Daar bovenop komt staatssecretaris Keijzer, ingegeven door EU-beleid, met een wetsvoorstel dat regelt dat gemeenten geen inspraak meer krijgen in het plaatsen van antennes. Daarmee wordt de gemeentelijke democratie in het antennebeleid gewoon opgeheven. Hierover zal binnenkort in de Tweede Kamer gestemd worden. ‘Deze ondemocratische vorm van top down beslissingen vraagt om massaal protest!’, aldus het platform Stop 5G.

5G is de opvolger van 4G, de technologie die op dit moment wordt gebruikt voor mobiel internet. Nieuwe technologie in telecommasten moet razendsnel verbinding gaan maken met apparaten die hier ondersteuning voor hebben. Op smartphones zorgt dat er bijvoorbeeld voor dat video’s sneller streamen en foto’s sneller worden gedownload. Het geplande 5G-netwerk krijgt ook een veel hogere bandbreedte.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
4 jaren geleden

Alluminiumfolie wil wel helpen. Muren en ramen bedekken. Naar buiten met een burqa van aluminiumfolie.