De algemeen gebezigde term Gouden Eeuw staat voortaan op de zwarte lijst, je kon erop wachten. Wat is de volgende stap, de kunstwerken uit de 17e eeuw op de brandstapel?

Het Amsterdam Museum gebruikt de term Gouden Eeuw, de tijdsaanduiding van de 17e eeuw, niet meer omdat die de lading niet zou dekken. Het museum benadrukt dat het afstand doen van de term een stap is in een proces om het Amsterdam Museum „meerstemmig en inclusief” te maken. De tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ wordt nu ‘Groepsportretten van de zeventiende eeuw’ genoemd.

Volgens Tom van der Molen, conservator van het museum, is de term Gouden Eeuw gekoppeld aan nationale trots en worden „de vele negatieve kanten van de zeventiende eeuw als armoede, oorlog, dwangarbeid en mensenhandel” genegeerd. Het Amsterdam Museum geeft aan dat het een plek wil zijn die voor iedereen relevant is en waar alle mensen zich welkom voelen. ‘Alle mensen’… een nationale boycot ligt eerder voor de hand.

Het is alsof Van der Molen denkt dat bezoekers zelf onvoldoende beseffen dat de Gouden Eeuw ook negatieve kanten in zich meedraagt. In wezen is het wijzigen van de term een politiek statement richting partijen als FvD en PVV, en een pluimpje aan het adres voor de verwarde kolonisatiegekkies die de afgelopen jaren bij de verdwaalde mainstream media meer dan welkom waren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Beul van Nederigland
4 jaren geleden

Sterk staaltje landverraad. Ik zeg haal de guillotines maar uit het vet.

Marianne
4 jaren geleden

Gestoord! Dus niet meer naar dit museum toegaan! Degraderen van de Nederlandse kunst en de Nederlandse prestaties in de geschiedenis voor hypocriete politieke correctheid.

Martina
4 jaren geleden

Laat zo een man aub geen museum leiden. Eerst zwarte piet en nu dit, uitholling van onze cultuur. Ontslag voor Tom!

Jan Lamote
4 jaren geleden

Wat een klucht. Nederland nu helemaal ten prooi aan die politiek correcte elite (lees schijt lijsters). Als Vlaming krijgen mijn orangistische symphatieen een fikse deuk. Die kerel snapt niet dat in de gouden eeuw het fundament van vrijheid werd gelegd waardoor hij vandaag zelfs dergelijke onzin mag fulmineren.

Rob
4 jaren geleden

Guillotine is wat straffe straf en zo eenmalig, maar wat vinden jullie van pak en veren en dan ronddragen door de stad.

Petra Kiers
4 jaren geleden

Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum:

‘Zeker hadden we reacties verwacht. Er zelfs op ­gehoopt. Maar als de storm is geluwd moet er wel een inhoudelijke discussie komen.’

De arrogantie van dat mens, ‘er moet wel een inhoudelijke discussie volgen’ over de term Gouden Eeuw. Nou, never nooit niet!

Velen delen mijn mening:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/schrappen-afbouwen-of-behouden-hoe-gaat-men-om-met-de-term-gouden-eeuw~b8d73ce1/

4 jaren geleden

Mij viel op dat een liinkse visie uit de jaren zeventig en tachtig nu praktijk is geworden in het Amsterdamse museum, nl. dat de geschiedenis niet die van de machthebbers is, maar van iedereen. Kennelijk wil dit webzine meeblazen in een rechts nationalistisch orkest. Wat mij betreft word ik geschrapt uit het lijktje medewerkers.

P. Pot
4 jaren geleden
Antwoord aan  martin

Mijns inziens slaat u met deze reactie de plank volledig mis. Het bovenstaande bericht heeft namelijk betrekking op het schrappen van de term Gouden Eeuw waar de directie van het Amsterdam Museum nadrukkelijk afstand van neemt. Deze (mis)stap van een toch al zieltogend instituut dient gezien te worden als de zoveelste die voortkomt uit een door links gevoerde populistische Amerikaanse identiteitspolitiek. Je daar tegen afzetten kan je niet afdoen als “rechts nationalisme”.

Misschien hoopt het museum op deze manier (nog) meer subsidie te krijgen van de gemeente Amsterdam dat zelf de inwoners van zich aan het vervreemden is. Met uw (achterhaalde) stelling dat “een linkse visie uit de jaren zeventig en tachtig nu praktijk is geworden in het Amsterdamse museum, nl. dat de geschiedenis niet die van de machthebbers is, maar van iedereen” heeft de naamswijziging van de tentoonstelling in elk geval niets te maken.

Petra Kiers
4 jaren geleden

“Twistgesprekken van politici ‒ van links of van rechts – zeggen vooral iets over onze tijd. De geschiedenis wordt gemanipuleerd, gekneed en bewerkt, opdat deze in de mal van de eigen tijd past. Dit soort identiteitspolitiek staat een genuanceerde omgang met het verleden in de weg.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/09/15/het-idee-van-een-gouden-eeuw-helpt-bij-natievorming-a3973413

Ronaldo
4 jaren geleden

Het is maar waar je je druk over wilt maken. Wat mij opvalt is dat bijv Thierry Baudet deze discussie gebruikt om maar weer eens erop te wijzen hoezeer kapitalisme en vrije markt ons al dat “goud”hebben bezorgd. Wat kunnen wij als links daar tegen in brengen?

Nou, dat rond 1601 de VOC werd opgericht middels *fractional reserve banking*. Er was in nederland niet genoeg geld om al die schepen te laten bouwen en bemanningen in te huren. De banken hebben het gewoon als krediet voorgeschoten, en nog steeds is je dieper in de schulden steken DE manier om je economie te laten groeien ondanks dat het geld zich ophoopt in de zakken van mensen die geen reden hebben het uit te geven.