De Britse politie heeft afgelopen nacht twee mannen gearresteerd die bij de Londense luchthaven Heathrow een drone wilden laten vliegen. Donderdag werden nog vijf personen bij hun woning aangehouden.

De arrestanten behoren tot een groep milieuactivisten die had aangekondigd in het belang van het klimaat het vliegverkeer te willen verstoren met onbemande toestelletjes. Volgens de activisten heeft de politie rond 3 uur vannacht het signaal naar de drone verstoord zodat deze de lucht niet kon worden ingestuurd. De luchthavenautoriteiten meldden dat er van verstoring geen sprake is geweest en dat het vliegverkeer volgens schema verliep.

Vrijdagochtend werd een livestream gedeeld op het Twitter-account van Heathrow Pause waarin twee personen verwoede pogingen ondernamen om een drone van de grond te krijgen. Het apparaat flitste rood en groen licht maar kwam niet in de lucht. „Onze aanpak is erop gericht criminele activiteiten te voorkomen die een aanzienlijk veiligheids- en beveiligingsrisico vormen voor de luchthaven en de duizenden passagiers die er gebruik van maken”, meldt de politie.

Milieuactivisten van de groep ‘Heathrow Pauze’ kondigden eind vorige maand openlijk aan het vliegverkeer in de war te zullen sturen door onbemande vliegtuigjes in afgesloten zones rond het vliegveld te laten vliegen. De groep wil de Britse regering onder druk zetten meer maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Donderdag pakte de politie al vijf mensen op die plannen zouden hebben om het vliegverkeer vrijdag te verstoren.

Voorafgaande aan zijn preventieve aanhouding op donderdag vertelde Roger Hallam, mede-oprichter van Extinction Rebellion, aan The Guardian dat de voorgestelde uitbreiding van de derde landingsbaan „nog een paar jaar zaken zal doen totdat alles instort. Het is toevallig het grootste koolstofintensieve project in Europa (…) Maar rijke westerlingen zijn het waard, toch?”

„Dit is een noodgeval, een kwestie van leven of dood”, voegde hij eraan toe. „Het enige juiste antwoord is rebellie. We eisen onmiddellijke annulering van de plannen voor een derde baan op Heathrow. We bevinden ons ‘in een tijd van enorme gevolgen’, zoals Churchill het verwoordde in reactie op de nazi-dreiging in 1936. Opstand komt neer op massale economische ontwrichting en een diep persoonlijk offer. Ik ben een rebel.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties